Situația facturilor uriașe la gaze și energie electrică este din ce în ce mai apăsătoare. În timp ce autoritățile promit soluții, sumele halucinante continuă să le facă viața amară românilor. Lăcașurile de cult nu scapă nici ele de povara facturilor inexplicabile. Un preot din Cluj-Napoca a rămas fără cuvinte când a văzut cât are de plată biserica unde slujește.
Preotul Dan Cismaș slujește în Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Cluj-Napoca. De curând, biserica a primit factura la gaze pentru luna ianuarie. Suma este cu adevărat șocantă. În urmă cu an, pentru același consum de gaze, lăcașul de cult plătea de aproape trei ori mai puțin.
A venit „fãcãtura” la gaz! Nu ar mai fi multe de zis, pur și simplu sunt fãrã cuvinte. Tocmai ce am primit factura la gaz, pe luna ianuarie. Din pricina faptului cã de la începutul anului tariful ne-a fost mãrit cu 250%, avem de platã suma de 32.714 lei. Asta numai pe luna ianuarie. Baiul și mai mare e cã suntem abia în mijlocul iernii.”, spune Dan Cismaș pe pagina sa de Facebook.
Preotul afirmă că în biserica sa, căldura nu este nici pe departe pe măsura valorii facturii. Dimpotrivă, oamenii stau îmbrăcați cu haine groase.
E mai mult de o mie de lei pe zi. Aș putea sã încep sã calculez cât plãtim pe orã. Sã nu creadã cineva cã stãm în mânecã scurtã; în bisericã sunt 16 grade, cât sã ne putem ține slujbele zilnice.”, a mai afirmat acesta.
Tot el afirmă că aceste costuri uriașe vor fi suportate din donațiile „bieților enoriași”, care se confruntă cu aceeași situație și în cazul facturilor la propriile locuințe.
Oricum, ne înscriem cu grație pe lista bisericilor, mãnãstirilor și asezãmintelor care au primit facturi la energie de zeci sau sute de mii de lei lunar. Cine plãtește aceste facturi? Tot enoriașii, bieții de ei, care au primit și acasã facturi duble la întreținere.
Încã un lucru. Gândiți-vã cã pe luna ianuarie a anului trecut am avut de platã 12.900 de lei. Acum avem 32.714 de lei. Aproape triplu. Când vi s-a triplat un venit într-un an de zile? Orice crestere a veniturilor (salariu, pensie etc) se face cu 5-10, maxim 20%. Si atunci cum e posibil ca aceastã cheltuialã sã se tripleze de la o lunã la alta?” – Dan Cismaș.
Dan Cismaș spune că a încercat să obțină explicații din partea companiei furnizoare de gaze naturale, însă răspunsul acesteia a fost că, în primă instanță, trebuie să plătească respectiva factură după care vor fi luate în calcul eventuale soluții.
Am sunat și am cerut explicatii. Ideea e cã trebuie sã plãtim, iar pe urmã „vedem ce se poate face”. Eșalonãm. Rate doar cu buletinul. Mulțumim, sunteți foarte drãguți!” – conchide Dan Cismaș.
Citește și: „Ce impozite plătește BOR, de fapt. Biserica Ortodoxă vine cu precizări”