17 feb. 2022 | 10:33

Ce factură la gaze a primit o biserică din Cluj. Suma este halucinantă: ‘Fără cuvinte’

News
Ce factură la gaze a primit o biserică din Cluj. Suma este halucinantă: ‘Fără cuvinte’
Ce factura la gaze a primit o biserica din Cluj. Suma este halucinanta: ‘Fara cuvinte’

Situația facturilor uriașe la gaze și energie electrică este din ce în ce mai apăsătoare. În timp ce autoritățile promit soluții, sumele halucinante continuă să le facă viața amară românilor. Lăcașurile de cult nu scapă nici ele de povara facturilor inexplicabile. Un preot din Cluj-Napoca a rămas fără cuvinte când a văzut cât are de plată biserica unde slujește.

Ce factură la gaze a primit o biserică din Cluj. Suma este halucinantă: ‘Fără cuvinte’

Preotul Dan Cismaș slujește în Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Cluj-Napoca. De curând, biserica a primit factura la gaze pentru luna ianuarie. Suma este cu adevărat șocantă. În urmă cu an, pentru același consum de gaze, lăcașul de cult plătea de aproape trei ori mai puțin.

A venit „fãcãtura” la gaz! Nu ar mai fi multe de zis, pur și simplu sunt fãrã cuvinte. Tocmai ce am primit factura la gaz, pe luna ianuarie. Din pricina faptului cã de la începutul anului tariful ne-a fost mãrit cu 250%, avem de platã suma de 32.714 lei. Asta numai pe luna ianuarie. Baiul și mai mare e cã suntem abia în mijlocul iernii.”, spune Dan Cismaș pe pagina sa de Facebook.

Preotul afirmă că în biserica sa, căldura nu este nici pe departe pe măsura valorii facturii. Dimpotrivă, oamenii stau îmbrăcați cu haine groase.

E mai mult de o mie de lei pe zi. Aș putea sã încep sã calculez cât plãtim pe orã. Sã nu creadã cineva cã stãm în mânecã scurtã; în bisericã sunt 16 grade, cât sã ne putem ține slujbele zilnice.”, a mai afirmat acesta.

„Când vi s-a triplat un venit într-un an de zile?”

Tot el afirmă că aceste costuri uriașe vor fi suportate din donațiile „bieților enoriași”, care se confruntă cu aceeași situație și în cazul facturilor la propriile locuințe.

Oricum, ne înscriem cu grație pe lista bisericilor, mãnãstirilor și asezãmintelor care au primit facturi la energie de zeci sau sute de mii de lei lunar. Cine plãtește aceste facturi? Tot enoriașii, bieții de ei, care au primit și acasã facturi duble la întreținere.

Încã un lucru. Gândiți-vã cã pe luna ianuarie a anului trecut am avut de platã 12.900 de lei. Acum avem 32.714 de lei. Aproape triplu. Când vi s-a triplat un venit într-un an de zile? Orice crestere a veniturilor (salariu, pensie etc) se face cu 5-10, maxim 20%. Si atunci cum e posibil ca aceastã cheltuialã sã se tripleze de la o lunã la alta?” – Dan Cismaș.

Dan Cismaș spune că a încercat să obțină explicații din partea companiei furnizoare de gaze naturale, însă răspunsul acesteia a fost că, în primă instanță, trebuie să plătească respectiva factură după care vor fi luate în calcul eventuale soluții.

Am sunat și am cerut explicatii. Ideea e cã trebuie sã plãtim, iar pe urmã „vedem ce se poate face”. Eșalonãm. Rate doar cu buletinul. Mulțumim, sunteți foarte drãguți!” – conchide Dan Cismaș.

Citește și: „Ce impozite plătește BOR, de fapt. Biserica Ortodoxă vine cu precizări”

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Vești de la Palatul Buckingham. Decizia luată de Regele Charles
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Capital.ro
Daniel Baciu, anunț important pentru români cu privire la data la care se vor primi pensiile de Paște: ”Nu toată lumea trebuie să primească banii pe data de 1 sau pe data de 2!”
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
CALENDARUL livrării PENSIILOR pentru luna MAI. ANUNȚUL ministrului Muncii
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro