Ce faci cu aluatul de turtă dulce când îl pui în tavă. Secretul bunicii Gherghina pentru a ieşi pufoasă
Ne apropiem de Crăciun și am ales deja meniul pentru masa festivă. Printre preparatele alese se numără și turta dulce, un desert ce ne amintește de copilărie și pe care toată lumea îl adoră. Celebra bunica Gherghina a dezvăluit secretul ei, cu care obține cea mai pufoasă și delicioasă turtă dulce.
Rețeta de turtă dulce a bunicii Gherghina
Bunica Gherghina este una dintre cele mai iubite personaje din mediul online, care face ravagii cu fiecare postare. Are o mulțime de fani pe TikTok, unde este foarte activă și postează tot felul de filmulețe, spre deliciul oamenilor care o iubesc.
Bunica este o gospodină desăvârșită, căreia îi place foarte mult bucătăria. Este pasionată de acest domeniu și le pregătește nepoților tot felul de preparate speciale, care îi ies mereu perfect, ca celor mai mari bucătari.
Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, a dezvăluit mai multe rețete speciale, printre care și cea de turtă dulce. A spus, pas cu pas, cum trebuie făcută, dar și de ce ingrediente ai nevoie pentru desertul copilăriei:
- făină;
- zahăr;
- drojdie;
- ulei;
- zahăr vanilat;
- bicarbonat;
- ouă;
- sare;
- lapte.
Cum se face cea mai bună turtă dulce
Bunica Gherghina este foarte activă pe TikTok, iar fanii ard de nerăbdare să vadă ce mai postează. Cu ocazia sărbătorilor, când toate gospodinele se pregătesc cu bunătăți, a venit și ea cu câteva idei de preparate.
Turta dulce este și ea printre delicatesele pe care le face ca la carte, motiv pentru care a vrut să le dezvăluie și fanilor rețeta. Nu este deloc una dificilă, dar trebuie să fii atent la cantități și la modul de preparare.
Dacă vei ține cont de rețeta bunicii, pe care a explicat-o pas cu pas, nu ai cum să dai greș. Ea este adepta tradițiilor, este simplă, deși iubește tehnologia, dar pentru a întinde aluatul folosește mereu mâna, considerând că aici este secretul.
„În acest bol punem pachetul de făină de un kg. În această cană de 300 de grame, punem zahărul. Turnăm aici în făină. O cană de ulei, dar mai goala un pic.
În continuare, punem 4 ouă. Punem un praf de sare și o bucățică mică de drojdie. Un pic de zahăr vanilat. În acest păhăruț de 100 de ml, am pus jumătate de lapte fiert, unde punem acum bicarbonatul și turnăm aici peste toate ingredientele. Iar acum ne apucăm de frământat. Coca pentru turta dulce o punem în tavă și o presăm cu mâna. Nu se întinde cu sucitorul sau cu sticla.
O presăm și o aranjăm cu mâna. Trebuie să neteziți coca în tavă, să fie egală. Ultima oară, bateți un ou și mânjiți turta dulce frumos. Presărăm și zahăr tos pe deasupra și o ținem la cuptor o jumătate de oră. Cam o jumătate de oră la 250 de grade. Eu așa coc. Uitați rezultatul final la turta dulce. A ieșit o bunătate !”, a spus bunica Gherghina pe pagina sa de TikTok.
Sfaturi pentru o turtă dulce perfectă
Turta dulce nu doar că trebuie să inunde bucătăria cu arome delicioase, ci trebuie să fie și moale și pufoasă. Cu toate că nu este un desert complicat de pregătit, este esențial să respecți câțiva pași pentru a obține un deliciu pe care să îl savurezi alături de întreaga familie.
Primul pas important este să te asiguri că ingredientele, cum ar fi untul, ouăle și laptele, sunt la temperatura camerei. Este ideal să le lași pe blatul din bucătărie cu câteva ore înainte de a începe să gătești. Acest lucru contribuie la obținerea unei compoziții uniforme și previne separarea ingredientelor în timpul amestecării.
Află și: Turtă dulce ca la bunica acasă. Secretul pentru un gust exact ca în copilărie
Un alt aspect important este măsurarea precisă a tuturor ingredientelor. Utilizează instrumente specializate în acest sens și evită să te bazezi pe măsurarea „din ochi”. După ce ai amestecat ingredientele, treci la faza de frământare.
Nu este necesar să frămânți aluatul pentru prea mult timp. Amestecă doar până când ingredientele sunt încorporate, iar aluatul este format, pentru a evita obținerea unei turte dulci tari.
Pentru a preveni lipirea aluatului de tavă, utilizează hârtie de copt sau unse bine tava cu unt sau ulei. Dacă ai timp, refrigerarea aluatului pentru cel puțin o oră înainte de coacere poate îmbunătăți textura și gustul turtei dulci.