Ce faci ca vinetele coapte să nu fie amare. Secretul, dezvăluit de o gospodină pricepută. E important!
Fie că vrem să preparăm o delicioasă salată de vinete, fie că vrem să preparăm zacusca pentru la iarnă, vinetele coapte sunt ingredient de bază. Însă nu doar coacerea vinetelor are un secret. Se poate întâmpla să descoperi că vinetele coapte au un gust amar, fapt care ar putea schimba gustul final al preparatului tău. De ce poate apărea acesta și mai ales cum îl poți „drege”, astfel încât salata ta de vinete sau zacusca să nu capete nedorita aromă amăruie.
Ce faci ca vinetele coapte să nu fie amare
Dacă și ție ți s-a întâmplat să sesizezi că salata de vinete pe care ai preparat-o are, la final, un gust ușor amărui, trebuie să știi că acest lucru nu este cauzat de vreo greșeală făcută în timpul preparării. Acest gust amărui al vinetelor coapte este cauzat de faptul că, probabil, vinetele au crescut pe secetă sau au fost culese după ce le-a trecut vremea. Astfel, vinetele au acumulat substanțele cu gust amar numite alcaloizi.
Întrucât nu se poate ști dinainte dacă o vânătă are acest gust amar și nici nu se poate ca acest gust să fie apoi înălturat cu totul, ei bine, trebuie să ști că această amăreală poate fi atenuată printr-un truc cunoscut de gospodinele pricepute. Ce trebuie făcut? Pentru a atenua potențialul gust amar al vinetelor trebuie să presari puțină sare peste ele, atunci când acestea sunt lăsate la scurs.
Apoi, aproape de final, se adaugă zeama de lămâie, care va da o tentă albă vinetelor și va face ca salata de vinete să fie mai gustoasă. Și dacă tot ne-am referit la salata de vinete, iată și o rețetă delicioasă. Pentru a o prepara, ai nevoie de: 2 kg vinete, 50-60 ml de ulei, o ceapă medie tocată mărunt, puțină zeama de lămâie și sare dupa gust.
Cum se prepară salata de vinete
Pentru a prepara salata, alege vinete de mărime medie, cât mai închise la culoare, ferme la atingere și cu codița verde. Vinetele se coc pe o tablă specială sau afară, pe grătar. Ele se mai pot coace și direct pe flacăra aragazului sau în cuptor.
Pune, deci, tabla pe aragaz, iar după ce s-a încins bine, poți pune vinetele pe ea. Vinetele trebuie coapte pe toate părțile, apoi trebuie lăsate puțin la răcit, într-un castron, sprijinite de margine. Se despică apoi capetele cu un cuțit și se lasă până s-au răcit suficient. Decojește vinetele, fără însă a le spăla în prealabil.
Vinetele se lasă la scurs, într-o sită, cel puțin 2-3 ore, apoi se toacă cât mai mărunt. Vinetele se pun apoi într-un castron și se asezonează cu sare, după gust. Se amestecă apoi cu o lingură de lemn. Se toacă apoi ceapa și se amestecă în salată. Se pune și zeama de lămâie, pentru un gust mai bun, apoi se decorează după bunul plac.