Ce face Prințul Charles la Sibiu. Milioane de românii se vor bucura! VIDEO
De câteva zile bune, Prințul Charles al Marii Britanii se află în vizită în România. În prima parte a vizitei sale, a fost la București, vizitând centrul pentru refugiați de la Romexpo. S-a întâlnit și cu Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă. Ulterior, în agenda sa a figurat și o vizită în Transilvania, zonă pe care Prințul Charles o consideră a doua sa casă. A mers și la Sibiu, unde a vorbit în deschiderea unui eveniment inaugurat împreună cu Tanczos Barna, ministrul Mediului.
Prințul Charles o vizită la „a doua sa casă”
S-ar putea să fiți surprinși când veți afla faptul că Prințul Charles și Vlad Țepeș, conducătorul Valahiei care a inspirat Dracula lui Bram Stoker, sunt rude. Prințul de Wales este considerat strănepotul lui Vlad Țepeș prin legătura cu străbunica sa, regina Maria. În urmă cu câțiva ani, acesta a manifestat un interes deosebit pentru Transilvania. Astfel lua decizia de a cumpăra mai multe terenuri aici, și a decis că poate face mai mult pentru această zonă.
Prințul Charles deține o casă de oaspeți din secolul al XVIII-lea în satul Viscri. Viscri este unul dintre cele mai frumoase sate săsești din zonă. Este plin de istorie și biserici vechi fortificate. Viscri este impresionant și pentru că este un „supraviețuitor”, mai spune Prințul Charles.
De fapt, regimul comunist a vrut să transforme tot satul în praf. Prințul de Wales a ținut un discurs prin care a îndemnat regimul Ceaușescu împotriva distrugerii satelor sale. În același timp, în Franța, Belgia și Olanda a fost înființată fundația numită „Operațiunea Satele României”. Au ales un sat care se afla pe lista comuniștilor pentru a fi ras cu buldozerul, și anume Viscri, și l-au salvat. Prințul Charles a vizitat Transilvania pentru prima dată în 1998 și, de atunci, a revenit aici în fiecare primăvară.
A vorbit în română la Sibiu
Aflat în România de câteva zile bune, Prințul Charles a fost invitat să vorbească astăzi în deschiderea unui proiect amplu de ecologie. În prezența ministrului Tanczos Barna, Prințul Charles a deschis colocviul, vorbind în limba română, la început, continuându-și discursul, ulterior, în engleză.
„Este o mare bucurie să mă aflu din nou în România, după trei ani de absenţă.
Gândurile mele au fost cu voi în această perioadă dificilă.”, a declarat, astăzi, la Sibiu, Prinţul Charles.
Evenimentul are legătură cu unul din cele mai mari proiecte europene transnaţionale de refacere a pădurilor, proiect demarat sub patronajul Ministerului Mediului în România. Proiectul, la nivel european, este gestionat de European Forest Institute.
În cadrul acestuia participă peste 100 de organizații care se ocupă cu prezervarea mediului ecologic din 20 state europene. Proiectu gestionează cel puțin 12 situri de restaurare a pădurilor, unul aflându-se în România, în Munții Carpați, în colaborare cu The Circular Bioeconomy Alliance (Alianţa pentru Bioeconomie Circulară) înfiinţată de Prinţul Charles.