Ce face Ibrahim acum, românul acuzat că ar fi plănuit un atentat terorist în România

Ce face Ibrahim acum, românul acuzat că ar fi plănuit un atentat terorist în România
Românul acuzat că ar fi plănuit un atentat

Ce face în ziua de astăzi Ibrahim, unul dintre puținii români radicalizați, acuzat că ar fi plănuit un atentat terorist în România. SRI-ul îl supraveghează îndeaproape. Ce planuri are acum, după ce a fost eliberat din închisoare.

Ce face Ibrahim acum, românul acuzat că ar fi plănuit un atentat în România

România se află printre puținele țări membre în care până în prezent nu a avut loc un atentat terorist. Potrivit unor surse din cadrul Serviciilor Secrete, și pe teritoriul țării noastre au fost plănuite atentate, dar au fost zădărnicite la timp. Cel mai important atac de acest gen ar fi urmat să se întâmple la Summitul NATO din 2008, când mai multe mașini capcană ar fi trebuit să explodeze chiar în mijlocul evenimentului, potrivit Impact.ro.

La acea vreme, structurile militare împreună cu Brigada Antitero, au colaborat pentru ca evenimentul să se desfășoare în condiții optime de siguranță. Cu toate acestea, SRI monitorizează acum o persoană care are legături cu posibile celule teroriste. În felul acesta a intrat în atenția autorităților Ionuț Cătălin Bălan, care s-a convertit la Islam în 2012, devenind membru ISIS.

În anul 2017, Cătălin a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, după ce s-a aflat că are legături cu mai mulți jihadiști. Totodată, bărbatul ar fi avut misiunea de a afla informații despre o bază militară din România, care urma să fie bombardată de către teroriști. Românul a ieșit de curând din închisoare și locuiește în casa părintească împreună cu mama și cu fiul său. Bărbatul este supravegheat în permanență de Serviciul Român de Informații și își spune în continuare Ibrahim, dat se pare că nu mai este extremist.

Cine este Ionuț Cătălin Bălan

Cătălin, în vârsta de 48 de ani, a locuit pentru o perioadă în Franța, unde a fost arestat pentru o serie de furturi. Cât timp a stat la închisoare,românul a fost acostat de doi cetățeni francezi, membrii ai statului Islamic, care l-au convins să se radicalizeze. După ce a ieșit din pușcărie, Ionuț Cătălin Bălan se plimba pe străzile din Paris cu haine specifice arabilor și îi plăcea să sperie lumea.

Întors în România, a început să fileze o bază militară, despre care furniza informații unor membrii ai unei celule teroriste. Potrivit anchetatorilor, românul avea legături cu trei extremiști din Toulouse. Cel mai periculos, Karim Moqran, recunoscut pentru faptul că răspândea fundamentalismul islamic.

Ibrahim, românul acuzat de plănuirea unui atentat în România
Ibrahim, românul acuzat de plănuirea unui atentat în România

Acesta era omul de legătură cu Jean Michel și Fabien Calain, cei care au revendicat atentatele de la Bataclan din 2015. Magistrații spun că bărbatul român mai avea o legătură periculoasă cu Mohamed Merah, autorul unui atac din 2012, produs tot în Franța.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI