Ce fac, de fapt, părinții cu testele covid-19 ale elevilor. Sorin Cîmpeanu e șocat: ”Iresponsabili”

Ce fac, de fapt, părinții cu testele covid-19 ale elevilor. Sorin Cîmpeanu e șocat: ”Iresponsabili”
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

Ministrul Educației reacționează în scandalul testelor anti-Covid-19 pe bază de salivă, după ce pe internet au apărut anunțuri de vânzare a acestora de către părinți. Revoltat de cele întâmplate, Sorin Cîmpeanu a solicitat măsuri urgente împotriva acestui fenomen periculos.

Cu ce preț se vând testele

Infracționalitatea atinge cote maxime chiar și acolo unde ne așteptăm cel mai puțin. Recent, mai mulți părinți au scos la vânzare pe internet teste anti-Covid-19 pe bază de saliva, pe care elevii le primesc la școală.

După multe săptămâni de așteptări și discuții, luni s-a început testarea în școli, fiind testați pozitiv încă din prima zi 86 de elevi. Astfel, mii de elevi ar trebui testați de două ori pe săptămână, respectiv luni și joi pentru a evita transmiterea comunitară. Din cauza lipsei de personal din mai multe școli, elevi primesc acasă testele pe bază de saliva, urmând ca părinții să se ocupe de prelevarea probelor.

Din păcate, unii dintre aceștia ignoră măsurile de prevenție, încercând să facă afaceri cu testele primite gratuit din partea statului. Astfel, un test anti-Covid-19 pe bază de salivă putea fi cumpărat cu prețuri variind între 18 și 50 de lei, în funcție de doleanțele fiecărui părinte implicat în această “afacere” ilegală. În urma mediatizării fenomenului, Sorin Cîmpeanu a solicitat luarea unei măsuri de urgență de către Ministerul de Interne, pentru a evita înmulțirea unor astfel de cazuri.

„Iresponsabili sunt în orice stat din această lume. Dacă te interează sume de 18-50 de lei decât sănătatea propriului copil, nu pot folosi alt cuvânt decât iresponsabili. Sunt convins că ministrul de Interne se va pronunţa asupra caracterului legal.

Sunt 216 unităţi de învăţământ care au decis să facă testare integrală în şcoli, dar aproape 17.000 au decis ca testările să facă la domiciliu. E decizia fiecărei şcoli. Noi toţi milităm pentru descentralizarea deciziei. Şcolile au decis în marea majoritate că testarea se face la domiciliu, având responsabilitatea părinţilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la un post de televiziune.

Liceeni, surprinși cum alterează probele pentru testarea anti-Covid-19

Din aceeași categorie a iresponsabilității se încadrează mai mulți elevi ai unui liceu din Craiova, care au fost surprinși cum luau în derâdere testarea anti-Covid-19 chiar în sala de clasă. Aceștia au fost filmați de un coleg în timp ce sustrăgeau probe de pe adidași, podea, nicidecum din salivă, așa cum ar fi fost corect. Potrivit descrierii din dreptul materialelor video, elevii doreau să iasă pozitiv cu Covid-19 pentru a rămâne acasă.

Vezi imaginile care au revoltat milioane de români:

@ianis_mario_tyson #corona #pozitiv #muiescoala #fyf #germania #romania ♬ Corona – ✨ملينا✨

 

@ianis_mario_tyson Răspunde lui @denisa1812 mi-am umflat ochiul la antrenament de asta port ochelarii 🤣 ianis_mario_awr partea a 3-a #fyf #viral #corona #power ♬ Rup Topurile – Tzanca Uraganu

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI