Bebelușii sunt un adevărat miracol, la fel și mămicile care îi aduc pe lume. Cu toate astea, mai ales din curiozitate, mulți se întreabă ce exersează bebeluşii de zor încă din burtica mamelor. Răspunsul a fost dat de un studiu recent, sub forma unor scanări 4D. Revoluționarul sistem a dezvăluit ce fac bebelușii în pântecele mămicilor.
Mămicile gravide sunt deja familiare, în cele nouă luni de sarcină, cu scanările făcute de medici. Cu toate astea, este bine de menționat ce reprezintă, de fapt, scanările 4D. O ecografie 4D este similară cu o ecografie 3D, dar imaginea arată mișcarea ca un film video. Astfel, într-o ecografie 4D, veți vedea copilul făcând lucruri în timp real, cum ar fi deschizând și închizând ochii și sugându-și degetul.
O astfel de scanare 4D, făcută de specialiști, a răspuns la o întrebare pe care și-o pun des mămicile: „Ce exersează bebeluşii de zor încă din burtica mamelor?”
Scanările 4D uimitoare au dezvăluit că bebelușii se antrenează să zâmbească în uter . Specialiștii spun că fac asta pentru a putea crea o legătură cu părinții lor după ce se nasc.
Oamenii de știință au făcut o serie de scanări 4D detaliate ale expresiilor faciale ale bebelușilor. Scanările, realizate, cupână la 16 săptămâni înainte de naștere, arată că aceștia se antrenează în a-și exprima emoțiile. Explicația este că , astfel, vor fe pregătiți să se apropie de părinții lor la naștere.
Scanările au capturat imagini cadru cu cadru ale fetușilor în timp ce oamenii de știință monitorizau mișcările gurii și le comparau cu dezvoltarea diferitelor părți ale creierului lor. Partea dreaptă a creierului uman este legată de abilitățile emoționale.
Această parte a creierului, spun specialiștii, controlează mișcările gurii din partea stângă. Cealaltă parte a creierului, partea stângă, este legată de abilitățile lingvistice și controlează partea dreaptă a gurii.
Cercetătorii au descoperit că mișcările gurii pe care le-au urmărit erau în mod semnificativ înclinate spre mișcările emoționale din partea stângă. Cercetătorii au ajuns la concluzia că fetușii exersează mișcările gurii de care vor avea nevoie după naștere pentru a transmite emoții, culminând cu zâmbetul la câteva săptămâni de la naștere, pentru a crea o legătură cu părinții lor.
Cercetarea, condusă de psihologii de la Universitatea Durham, a monitorizat dezvoltarea abilităților emoționale și lingvistice ale copiilor nenăscuți. Aceștia au efectuat ecografii cu ultrasunete la 15 fetuși sănătoși la intervale regulate între 24 și 36 de săptămâni de sarcină. Descoperirile lor sugerează că bebelușii își rafinează capacitatea neurologică de a manifesta emoții foarte devreme în timpul dezvoltării lor. Studiul a fost publicat în revista Physiology and Behaviour.