15 dec. 2019 | 13:52

Ce este vortexul polar și care e diferența dintre manifestarea lui iarna sau vara. Alte fenomene meteo extreme

Știri generale
Ce este vortexul polar și care e diferența dintre manifestarea lui iarna sau vara. Alte fenomene meteo extreme
Ce reprezintă vortexul polar?

Se tot vorbește zilele acestea despre așa numitul vortex polar care se va reflecta și în vremea care se abate asupra României. Dar ce reprezintă acest vortex polar și ce se întâmplă cu acesta?

Vortexul polar reprezintă un ciclon permanent și de mare anvergură, ce se situează la cei doi poli ai unei plantele, în cazul de față ai Pământului. Fiecare vortex este o regiune cu scară largă constantă la scară mare, care se rotește în sensul acelor de ceasornic în Polul Sud și în sens invers la Polul Nord.

Pe teritoriul Terrei, vortexurile polare se află în troposfera medie și superioară, ajungând până la stratosferă. Este o componentă a frontului polar. De altfel, până în anii ’70 conceptul de vortex polar era substituit cu genericul front polar.

Deosebirile dintre vortexul de iarnă și cel de vară

Prin prisma dependenței de diferența de temperatură dintre poli și Ecuator, un vortex polar slăbește în timpul verii și se consolidează în timpul iernii. În sezonul de iarnă, vortexul arctic este de obicei definit, deși, în această perioadă, acesta se rupe în mai mult de două vârtejuri.

Cum funcționează vortexul polar?

Cum funcționează vortexul polar?

Localizarea vortexului este determinată de interfața dintre umezeala caldă (situată pe partea de sud a Planetei) și masa aerului uscat la stâlpi. La fel ca toate celelalte cicloane, rotația vortexului este dictată de efectul Coriolis. În timpul verii, vortexul polar se separă în două sau mai multe vârtejuri cu cel mai puternic localizat în apropierea insulei Baffin (de pe teritoriul canadian), iar celălalt vortex este situat după nord-estul Siberiei.

Vortexul polar trece prin schimbări radicale în această perioadă, iar acest lucru se va reflecta asupra vremii din această iarnă, susțin meteorologii Severe Weather Europe.

“Vortextul a fost slăbit de încălzirea stratosferei, însă a supraviețuit și se va răzbuna”, susțin specialiștii Severe Weather, potrivit știripesurse.ro.

Valul de încălzire nu va mai fi atât de persistent pentru a putea afecta vortexul polar, astfel că acesta va deveni mai rece și mai puternic. Temperatura în mijlocul vortexului polar va ajunge până la minus 90 de grade, care este aproape cea mai scăzută atinsă vreodată.

Parteneri