Ce este oftatul și de ce oftează oamenii? Ce îți transmite corpul tău în acele momente

de: Puiu Alexandru
11 06. 2019

În funcție de starea de spirit, s-ar putea să oftezi o dată sau de zece ori pe zi. Explicația din spatele acestui gest aparent banal este însă una foarte interesantă.

În mod uzual, oftatul reprezintă o manifestare de supărare, dezamăgire sau regret. Este o formă de a transmite celor din jur faptul că treci printr-o perioadă dificilă. Nu este exclus să oftezi după o masă copioasă sau după o ședință stresantă. Ca urmare, nu doar emoțiile sunt o cauză de stres. Partea îngrijorătoare a ecuației este însă că, atunci când oftatul este frecvent, s-ar putea să reprezinte o simptomă a unor probleme de sănătate.

În contextul în care oftatul este o formă de respirație mai profundă, ca să înțelegi cum funcționează, trebuie să pleci de acolo. Oricine știe că ritmul respirator poate fi influențat de emoții. Dacă te sperii sau vezi ceva care te înspăimântă, respirația normală este dereglată. În mod brusc, poți ajunge să te confrunți cu o senzație de sufocare. Dacă te frustrezi, te superi sau ești dezamăgit, acele experiențe duc la oftare.

Specialiștii Universității din Oslo au încercat să descopere în ce situații oftează cel mai des oamenii. În urma experimentului pe care l-au realizat, ei au observat, așa cum era de așteptat, că emoțiile negative stârnesc cel mai des oftatul: dezamăgire, înfrangere, frustrare, plictiseală și nostalgie.

În urma analizei, oftatul a ajuns să fie perceput ca o soluție de resetare a organismului. Acel gest inconștient de a inspira adânc aer în piept și de-al expira cu un sunet caracteristic te ajută să o iei de la zero, fizic și mental. Specialiștii de la Universitatea Catolică din Leuven, Belgia sunt de părere că oftezi într-un moment de tensiune pentru a încerca să te relaxezi. Creșterea și, ulterior, scăderea volumului alveolelor pulmonare creează senzația plăcută de relaxare care survine în secunda următoare oftatului, au explicat medicii.