Ce este inversiunea termică. Cum îi afectează pe bucureștenii care suferă din cauza poluării

de: Alexandra Chivu
04 03. 2020

Observatorii independenți ai poluării zilnice care se înregistrează în București suspectează de mai mulți ani că valorile record ale poluării, ce explodează în special pe timpul nopții sau în timpul weekend-ului, au drept cauză, spun unii oficiali, arderile ilegale de deșeuri. Duminică seară și luni dimineață, 1-2 martie, s-a atins apogeul, depășirile fiind de peste 900% comparativ cu limita admisă. În același timp, pentru cele petrecute recent, alții dau vina pe inversiunea termică. Ce este și cum îi afectează pe bucureștenii care suferă din cauza poluării?

Ce este inversiunea termică?

Inversiunea termică este un fenomen fizic meteorologic care poate avea loc la nivelul straturilor joase ale troposferei și apare de regulă când aerul este răcit de la baza acestora. În principiu, temperatura descrește în troposferă cu înălțimea.

Caractere – Fenomenul se produce atunci când temperatura crește cu altitudinea. El apare în urma răcirii puternice a suprafeței terestre prin procese radiante. Dacă vântul este slab, amestecul turbulent va fi și el slab și lângă sol se va răci mai repede decât aerul de deasupra. Temperatura se va apropia de punctul de rouă și apar aerul cețos și ceața.

Exemplu inversiune termică

Zone de apariție – inversiunile apar adesea în sezonul rece deasupra continentelor. Convecția termică nu este așa importantă încât să se dezvolte formațiuni noroase cumuliforme, norii specifici fiind în formă de pânză deasupra bazei stratului de inversiune. În cazul în care masa are umezeala scăzută, cerul poate rămâne senin. De asemenea, în unele zone montane au loc frecvente fenomene de inversiune termică, la fel și în zonele depresionare.

Șeful Gărzii de Mediu București: a fost un fenomen meteo

Viorel Glăman, șeful Gărzii de Mediu București, pune poluarea excesivă pe seama inversiunii termice: „De când sunt eu în Garda de Mediu nu au existat depășiri atât de ridicate. A fost un fenomen meteo de inversiune termică, aerul nu s-a ridicat. Cum vă explicați că doar luni am avut chestia asta? Nu contest că Bucureștiul este un oraș poluat. Ceva s-a întâmplat, de asta cercetăm și stațiile respective, dacă sunt calibrate, cine le acordă mentenanța, dacă lucrează corect…”, a spus oficialul.

Cum îi afectează pe bucureșteni?

Când apare acest fenomen, rămân la sol particule extrem de fine și de toxice din aerul poluat, pe care nu le pot reține filtrele și care ajung astfel în plămâni. La aceasta se adaugă și reducerea ratei de fertilitate și creșterea ratei de mortalitate.