Ce este indicat de către biserică să dai de pomană de Sfânta Parascheva
Ce este indicat de către biserică să dai de pomană de Sfânta Parascheva, pomenită în calendarul ortodox pe 14 octombrie?
Ce este indicat de către biserică să dai de pomană de Sfânta Parascheva, 14 octombrie?
Cuvioasa Parascheva, în greacă ”Sfânta Vineri”, cunoscută de enoriași și sub numele de Parascheva, este o sfântă venerată în Biserica Ortodoxă Română și alte biserici de rit oriental. Sfânta patroană ocrotitoare a Moldovei este pomenită în calendarul ortodox pe 14 octombrie.
La Iași, ziua Hramului Sfintei Cuvioase se celebrează încă din seara de 13 spre 14 octombrie. Oamenii au așezat, în apropiere de curtea catedralei, de unde au răsunat cuvinte divine până dimineață, spre finalul traseului pelerinilor, mii de lumânări. Seara a fost marcată, așadar, de un spectacol de lumini și rugăciuni spuse în șoaptă, în genunchi.
Ce spune tradiția?
- După ce pelerinii vor ajunge să atingă moaștele Sfintei Parascheva, la întoarcerea acasă, dacă păstrează tradiția până la final, trebuie să dea și de pomană. În popor se spune că oamenii care doresc să împartă vor da must, vin nou, pâine și lipie.
- Cât despre ceea ce nu ar trebui să se regăsească printre cele dăruite, o superstiție veche spune că printre alimente nu trebuie să se regăsească numere poamene cu cruce, nuci, castraveți și pepene roșu.
Superstiție veche
Conform tradiției, Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, se roagă la Dumnezeu și pentru femeile însărcinate. Astfel, dacă ești însărcinată, este recomandat să împarți din mâncarea ta cu copiii sărmani, așa Sfânta te va ocroti la naștere, iar momentul respectiv va fi lipsit de dureri.
Mai mult, se fac și previziuni ale vremii în funcție de cum se arată temperaturile în ziua în care este prăznuită Sfânta Parascheva, ținând cont de somnul oilor. Mai clar, dacă oile dorm înghesuite și strânse laolaltă pe 14 octombrie, ciobanii spun că iarna va fi una grea și geroasă. În schimb, dacă oile dorm risipite, iarna va fi blândă.