9 lucruri pe care nu trebuie să le faci în ziua Sfintei Parascheva. Aduc mare ghinion

9 lucruri pe care să nu le faci de Sfânta Parascheva pentru că aduc ghinion.

Sunt și câteva lucruri pe care nu trebuie să le faci mâine sub nicio formă. Trebuie să știți în primul rând că pe data de 14 octombrie, Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Parascheva. Iar mii și mii de oameni iau cu asalt Iașiul, acolo unde se află moaștele Sfintei, respectiv la Catedrală Mitropolitană. Oamenii așteaptă răbdători la cozi interminabile pentru a atinge moaștele făcătoare de minuni.

9 lucruri pe care să nu le faci de Sfânta Parascheva pentru că aduc ghinion

Sfânta Parascheva, cunoscută, popular, drept Sfânta Vineri. Este a doua mare sărbătoare de cruce roșie din calendarul creștin ortodox al lunii octombrie 2019. Aceasta are loc pe 14 octombrie, însă programul pelerinajului de la Iași, unde credincioși din toate colțurile țării vin pentru a se închina, se va desfășura pe parcursul a cinci zile.

Domnitorul Vasile Lupu este cel care a adus moaștele Sfintei Parascheva la Iași în anul 1641. Le-a așezat în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Începând cu anul 1889, moaștele Cuvioasei au fost mutate în Catedrală Mitropolitană din Iași. Toți credincioșii respectă un adevărat ritual în această zi. E bine de știut că Sfânta Parascheva este o sărbătoare veche care abundă în tradiții și superstiții.

Lucruri care aduc ghinion dacă le faci astăzi

Astfel:

  • este complet interzis să faci treburi în gospodărie;
  • tradiția populară le interzice femeilor cusutul, mâncarea sau orice alte treburi în gospodărie; se spune că dacă nu ții cont de toate acestea te vei alege cu dureri de cap și de ochi.
  • printre bucătele mâncate sau care sunt date de pomană nu trebuie să fie poamene cu cruce, nucile, castraveți și pepene roșu- spune o veche superstiție;
  • femeile însărcinate au anumite reguli de Sfânta Parascheva, acestea trebuie să împartă mâncarea cu copiii săraci. Potrivit tradiției, în popor se spune că dacă ești însărcinată și urmează să fii mămica, este recomandat să împarți din bucățile tale cu copiii sărmani. Așa, Sfânta te va ocroti la naștere, iar aducerea pe lume a bebelușului va fi ușoară și fără de dureri. Tot de Sfânta Parascheva se fac previziuni despre vreme;
  • cei care vin să se închine la moaștele Sfintei parascheva de la Iași trebuie să poarte o broderie specială;
Slujbă de Sfânta Parascheva.
Lucruri care aduc ghinion dacă le faci astăzi de Sfânta Parascheva.
  • De Sfânta Parascheva se fac previziuni despre vreme, ținând cont și de somnul oilor. Dacă oile dorm înghesuite și strânse laolaltă în ziua de 14 octombrie, ciobanii spun că iarnă va fi una grea, lungă și friguroasă. Dacă ele dorm risipite, iarna va fi blândă;
  •  Preoții spun că moaștele Sfintei sunt îmbrăcate după unele ritualuri bisericești, la care au voie să participe doar preoți ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Foarte puțini creștini știu că aceasta poartă și un blestem, care datează încă din anul 1641;
  • Sub veșmintele în care Sfânta Parascheva este îmbrăcată în fiecare an, moaștele acesteia mai poartă o ținută care nu se da jos niciodată. Ținuta are și un sigiliu pe care este scris blestemul domnitorului Vasile Lupu dar și al Mitropolitului Varlaam: “blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.”
  • Veșmântul Sfintei se face după un ritual special, în atelierele Arhiepiscopiei. Croitorii țin post și să fac rugăciune înainte de a începe să le lucreze. Veșmintele se schimbă de cinci ori pe an.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI