Una dintre sărbătorile mai puțin cunoscute la noi, Hanukkah este o sărbătoarea evreiască care durează opt zile și nopți. Tradițiile sunt foarte diferite și interesante față de cele pe care le urmăm noi atunci când este o sărbătoare creștină. Aflați în rândurile următoare ce este Hanukkah și care este semnificația acestei sărbători.
Hanukkah este un cuvânt din limba ebraică și reprezintă „Sărbătoarea inaugurării” sau „Sărbătoarea luminilor”. Este o sărbătoarea care durează 8 zile și comemorează redendicarea Templului din Ierusalim. Numele Hanukkah derivă din verbul ebraic „חנך” și se traduce „a dedica”.
În anul 168 î. Hr. Templul evreiesc a fost capturat de către soldații sirieni-greci și dedicat închinării lui Zeus. Poporul evreu nu a fost de acord cu acest lucru, însă mulți s-au temut să lupte din nou.
Un an mai târziu, împăratul Antiochus a decis ca respectarea iudaismului să fie o infracțiune pedepsită cu moartea. De asemenea, a ordonat tuturor evreilor să se închine doar zeilor greci. Mai mulți soldați greci le-au ordonat evreilor să mănânce carne de porc și să se închine unui singur idol, practici care sunt interzise evreilor.
La un moment dat, evreii s-au întors împotriva grecilor și au decis să lupte pentru religia lor. Un grup de evrei au reușit să-și reia terenul de la greci, ei devenind cunoscuți ca fiind Macabei sau Hasmoneeni.
După ce aceștia s-au organizat și au recuperat controlul, s-au întors la Templul din Ierusalim. Templul a fost defăimat din punct de vedere spiritual, deoarece a fost folosit pentru închinarea zeilor străină și pentru practici precum sacrificarea porcilor.
Trupele evreiești au purificat templul prin arderea uleiului ritual în menora Templului timp de opt zile. Aceasta este sărbătoarea Hanukkah , când evreii luminează o menorahă specială timp de opt zile. Ei aprind o lumânare în prima noaptea de Hanukkah , două în a doua noaptea și tot așa până sunt aprinse opt lumânări.
Hanukkah nu a fost o sărbătoarea foarte renumită, conform legii evreiești. Însă, a devenit din ce în ce mai populară din cauza faptului că este foarte aproape de Crăciun. Hanukkah cade în a 25-a zi a lunii evreiești din Kislev.
Calendarul evreiesc se bazează pe lună, deci, în fiecare an, prima zi de Hanukkah cade într-o zi diferită. De cele mai multe ori, cade între sfârșitul lunii noiembrie și sfârșitul lunii decembrie.
De asemenea, mulți evrei trăiesc în societăți predominant creștine, iar Hanukkah a devenit mult mai festiv și de Crăciun. Cu ocazia acestei sărbători, copiii evrei primesc cadouri. Tradiția spune că trebuie să primească câte un cadou pentru fiecare dintre cele 8 nopți ale sărbătorii.
Una dintre cele mai importante tradiții este aprinderea Hanukia, menora specială destinată acestei sărbători, care se mai numește și „Sărbătoarea luminilor”. În antichitate, sfeșnicul era așezat în prag, pe stradă sau în fața casei.
Lampa se aprinde odată cu lăsarea nopții, cu excepția zilei de Șabat, când luminițele de Hanuka se aprind înaintea celor de Șabat, cu jumătate de oră înainte de asfințit. Tradiția spune că luminile trebuie să ardă cel puțin 30 de minute și să fie amplasate într-un loc vizibil.
Obiceiul Beit Hillel spune că trebuie să aprinzi o singură lumânare în prima seară, două în a doua seară și așa mai departe până în ultim seară, a opta, atunci când toate luminițele sunt aprinse.
De asemenea, în fiecare noapte când se luminează Hanukia, sunt rostite câteva binecuvântări tradiționale. Ele sunt recitate înainte sau după aprinderea candelelor, în funcție de obicei.
Sărbătoarea Hanukkah mai este marcată și de consumul de alimente prăjite cu ulei. Câteva mâncăruri tradiționale care se pregătesc cu ocazia acestei sărbători sunt: tortul de cartofi, chifteluțe cu cartofi aplatizate, numite latches, care se servesc cu sos de mere și gogoși prăjite în ulei.