Ce este fugu, un pește care se servește cu multă frică alături

Fugu este un fel de mâncare specific japonez, care este preparat dintr-un pește numit balon. Acest tip de mâncare combină luxul cu un joc de miză mare. Este un fel de mâncare care este atât o delicatesă, cât și un pericol. Bucătarii care îl prepară trebuie să participe la cursuri speciale. Iată ce este fugu, potrivit thedailymeal.com.

Ce este fugu și de ce se servește cu frică alături

Mâncarea japoneză este cunoscută pentru numeroasele sale specialități regionale. Unul dintre cele mai faimoase tipuri de mâncare japoneză este fugu, sau pește puffer.

Fugu este servit în restaurante din întreaga țară, dar peștele în sine provine din Shimonoseki, în regiunea Chogoku din Japonia. Shimonoseki este cunoscută drept capitala japoneză a peștilor puferi și este cea mai mare producătoare a acestui pește.

Ce este fugu – mâncare japoneză

Fugu este un tip foarte periculos de mâncare japoneză, deoarece poate fi mortal dacă nu este pregătit corect. Intestinele, ovarele, icrele și ficatul de fugu (sau de pește) conțin o otravă numită tetrodotoxină, care este de 1.200 de ori mai mortală decât cianura.

Tetrodotoxina oprește semnalizarea electrică a nervilor În timp ce este conștientă, victima suferă paralizie musculară și nu poate respira, ducând la asfixiere. Toxina este atât de puternică încât o doză letală este mai mică decât capul unui știft, iar un singur pește are suficientă otravă pentru a ucide 30 de oameni.

Ce este fugu – pregătirea în restaurante

Fugu este o delicatesă pe care numai bucătarii autorizați au voie să o pregătească în Japonia. Pentru a vinde fugu în meniu, restaurantele japoneze trebuie să respecte reguli și instrucțiuni foarte stricte privind pregătirea acestuia. Datorită riscului ridicat, bucătarii trebuie să urmeze doi-trei ani de instruire pentru a obține o licență de pregătire fugu. Aproximativ 70% dintre solicitanți nu reușesc examenul, ceea ce este destul de complicat; cu toate acestea, acest lucru asigură faptul că numai cei mai calificați și cunoscuți dintre solicitanți devin certificați pentru această sarcină.

Felul de mâncare este oarecum scump, cu porții cuprinse între 20 și 50 USD. O masă completă poate ajunge până la 200 USD. Datorită naturii felului de mâncare, un bucătar este atent să pregătească peștele adunând cât mai multă carne posibilă, iar un cuțit special numit fugu hiki este folosit pentru această sarcină. Dar acest lucru nu i-a oprit pe japonezi – aproximativ 40 de tipuri de fugu sunt capturate în Japonia, iar oamenii consumă 10.000 de tone de pește în fiecare an.

Ce este fugu – mod de preparare

Fugu poate fi preparat într-o varietate de moduri, dar bucătarii instruiți trebuie mai întâi să îndepărteze ficatul, icrele, ovarele și intestinele. Fugu este de obicei servit ca sashimi, deși poate fi, de asemenea, prăjit, copt sau servit într-o salată. 

Peștele servit sub formă de sashimi, numit fugu sashi sau tessa este feliat subțire și așezat astfel încât modelul farfuriei să fie vizibil prin pește. Organele sunt uneori disponibile ca fugu no shirako, cu toate acestea sunt tratate special pentru a elimina toxinele și nu sunt disponibile în mod obișnuit.

Ce este fugu – pentru pasionați

Fiind atât de periculos consumul acestui fel de mâncare, unii se întreabă de ce o persoană s-ar deranja să cheltuiască suma consistentă pentru a comanda acest fel de mâncare atunci când într-un meniu sunt atât de multe. Cu toate acestea, aceasta este o alegere pentru fiecare individ.