26 ian. 2024 | 16:00

Ce este decăderea din drepturile părintești. Se mai plătește pensie alimentară sau nu în acest caz?

Utile
Ce este decăderea din drepturile părintești. Se mai plătește pensie alimentară sau nu în acest caz?
Codul Civil este cel care stabilește aceste drepturi

Cea mai mare bucurie a unei familii, în mod cert, sunt copii. Dar, uneori, din motive foarte bine analizate și verificate, se poate ajunge la decăderea din drepturile părintești. Puțini sunt cei care știu, de fapt, ce este decăderea din drepturile părintești, cum se ajunge aici, și dacă se mai plătește pensie alimentară sau nu în acest caz. Așa că, te invităm să citește mai departe și să afli toate aceste informații.

Codul Civil specifică ce este decăderea din drepturile părintești

Legislația în vigoare care stabilește drepturile civile ale copilului, precum și cele ale părinților, se regăsește în Codul Civil, iar printre toate aceste reglementări legale, la Capitolul IV din Codul Civil sunt specificate și care sunt condițiile în care se poate ajunge la decăderea din drepturile părintești.

Vezi despre: Gradele de rudenie și afinitate, potrivit Codului Civil. Când este interzisă căsătoria

Ca și definiție, așa cum este prezentată în Codul Civil, la articolul 483, drepturile părintești înseamnă „autoritatea părintească este ansamblul de drepturi și îndatoriri care privesc atât persoana, cât și bunurile copilului și aparțin în mod egal ambilor părinți. Pe baza legislației în vigoare, statul are dreptul de a proteja minorul împotriva oricăror forme de abuz constatate.

Conform prevederilor de la Articolul 508, Din Codul Civil, Capitolul IV, se precizează și cine poate lua o astfel de decizie, în cazul în care se constată vreun abuza asupra copilului:

„(1) Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.

(2) Cererea se judecă de urgenţă, cu citarea părinţilor şi pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie.”

Se mai plătește pensie alimentară sau nu în acest caz?

Tot în același capitol, dar la articolul 510 se mai face precizarea că, deși s-a trecut la decăderea din drepturile părintești, „nu scuteşte părintele de obligaţia sa de a da întreţinere copilului.” În cazul în care vorbim doar de decăderea unui dintre părinți,  și care în urma unei decizii a instanței este obligat să plătească pensia alimentară, după finalizarea divorțului, acesta nu va fi scutit de plata pensiei alimentare, dacă se ajunge într-o astfel de situație. Precizarea acestei obligații se regăsește în Codul Civil, la articolul 510:

„Art. 510.
Decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti nu scuteşte părintele de obligaţia sa de a da întreţinere copilului.”

Află și: Moștenirea casei părintești. Cum se împarte averea între frați, potrivit Codului Civil

Decăderea din drepturile părintești nu este definitivă

Deși este de nedorită o astfel de situația, mai trebuie precizat faptul că nu este una definitivă, și se poate reda numai în urma unor analize a forului tutelar al statului, și doar în baza justificării anulării deciziei de către instanța de judecată care a promulgat în primă fază această decizie. Aceste precizări apar la articolul 512 din Codul Civil:

„Art. 512.
(1) Instanţa redă părintelui exerciţiul drepturilor părinteşti, dacă au încetat împrejurările care au dus la decăderea din exerciţiul acestora şi dacă părintele nu mai pune în pericol viaţa, sănătatea şi dezvoltarea copilului.

(2) Până la soluţionarea cererii, instanţa poate îngădui părintelui să aibă legături personale cu copilul, dacă aceasta este în interesul superior al copilului.”, se mai precizează în Codul Civil.

Citește și: Când se pierde dreptul la moștenire. Care sunt prevederile Codului Civil

Așadar, deși nu este dorit să se ajnugă aici, prevederile legale precizează în mod concret și categoric care sunt situațiile în care se paote ajunge aici, care este forul care poate decide asta, precum și drepturile și obligațiile celor implicați.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Zodiile care vor trăi un miracol divin în ianuarie 2025. Astrele se aliniază pentru acești nativi
Click.ro
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Diana Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Trei zodii care vor avea o lună excelentă, cea mai bună din an
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Băgați banii la saltea! Populația trebuie să se pregătească: Este momentul să fim precauți!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
HIDROELECTRICA dă BANII ÎNAPOI! Facturile pentru DOUĂ luni au fost GREȘITE
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro