Circa 100 de persoane și-au pierdut viață, iar alte peste 4.000 au fost rănite în urma unei explozii puternice ce a avut loc, ieri, în depozitul portului din Beirut. Totul a pornit de la o încărcătură de nitrat de amoniu, care a sărit în aer. Aceeași substanță a fost elementul cheie al unei tragedii care a avut loc în România, în 2004. Așa cum aminteam și în titlu, este vorba despre explozia de la Mihăileşti, soldată cu 18 morţi. Așadar, ce este, de fapt, nitratul de amoniu?
Substanța periculoasă aflată la originea exploziei de ieri, 4 august, din capitala libaneză Beirut, și anume nitratul de amoniu (cunoscut şi ca azotat de amoniu) este un îngrăşământ chimic şi, totodată, o componentă a explozibililor, și se prezintă sub formă de praf sau de granule albe.
Acesta se obține prin reacția de neutralizare a acidului azotic cu amoniac şi face parte din îngrășămintele naturale azotate, fiind o sursă excelentă de azot pentru plante. Achiziționat de obicei în vrac sau cu sacii de agricultori, nitratul de amoniu nu este un produs combustibil.
„Este foarte greu de ars şi nu este uşor de detonat“, a explicat pentru „France Presse“ Jimmie Oxley, profesoară de chimice la universitatea din Rhode Island.
Cu toate că este excelent pentru plante, de-a lungul timpului, nitratul de amoniu a provocat mai multe accidente industriale precum: explozia de ieri din Beirut, tragedia de la Mihăilești, sau explozia din oraşul francez Toulouse din 2001, soldată cu 31 de morţi. Unul din primele accidente cunoscute care are ca sursă această substanță este cel din 1921, de la Oppau (Germania), soldat cu 561 de morţi la o uzină BASF.
În ceea ce privește cel mai recent incident, potrivit autorităților, în depozitul aflat în portul din Beirut erau stocate circa 2750 de tone de azotat. În urma exploziei, peste 100 de persoane și-au pierdut viața, răniții fiind de numărul miilor, conform celui mai recent bilanț.