31 oct. 2024 | 12:57

Ce este cu adevărat Halloween-ul? Când a apărut sărbătoarea și cum se petrece în toată lumea

News
Ce este cu adevărat Halloween-ul? Când a apărut sărbătoarea și cum se petrece în toată lumea

Halloween-ul este o sărbătoare recunoscută în toată lumea pentru atmosfera sa misterioasă și pentru tradițiile neobișnuite, dar puțini cunosc originea sa reală și semnificația inițială.

Înainte de a deveni o sărbătoare dominată de costumele înfricoșătoare și colindatul pentru dulciuri, Halloween-ul a avut o semnificație spirituală și o poveste culturală profundă.

Originea și evoluția sărbătorii

Rădăcinile Halloween-ului se întorc cu peste două milenii în urmă, la festivalul celtic numit Samhain, celebrat pe teritoriul Irlandei, Marii Britanii și al nordului Franței. Samhain marca sfârșitul sezonului de recoltă și începutul iernii, un timp considerat esențial în ciclul anual al naturii.

Potrivit tradiției, se credea că în această perioadă granița dintre lumea viilor și a morților se subția, permițând spiritelor să se întoarcă printre cei vii.

Romanii, care au cucerit teritoriile celtice în secolul I după Hristos, au adăugat propriile obiceiuri în cadrul festivalului, îmbinând Samhain cu două sărbători romane dedicate spiritelor și recoltelor.

Cu timpul, odată cu expansiunea creștinismului, tradițiile păgâne au fost preluate și adaptate de către Biserică, iar Samhain a devenit cunoscută sub numele de All Hallows’ Eve, cu o zi înainte de sărbătoarea creștină Ziua Tuturor Sfinților.

În secolele care au urmat, All Hallows’ Eve s-a transformat treptat în Halloween, așa cum îl cunoaștem astăzi.

Halloween-ul și tradițiile sale

Halloween-ul de astăzi este celebrat cu entuziasm în multe țări, dar în special în Statele Unite, unde sărbătoarea a devenit parte din cultura populară și este o ocazie de socializare și de distracție pentru toate vârstele. Copiii se costumează în personaje înfricoșătoare sau amuzante și colindă din casă în casă cerând dulciuri, activitate cunoscută sub denumirea de „trick-or-treat”.

De asemenea, sunt organizate petreceri tematice, concursuri de costume și parade, iar casele și grădinile sunt decorate cu dovleci sculptați, păianjeni artificiali și alte elemente decorative cu tematică horror.

Dovleacul sculptat, cunoscut și sub numele de „Jack-o’-lantern”, este unul dintre cele mai recunoscute simboluri ale Halloween-ului. Această tradiție își are originile în Irlanda, unde oamenii scobeau napi și sfeclă pentru a speria spiritele rele.

Când imigranții irlandezi au ajuns în America, au descoperit dovlecii, care erau mult mai ușor de scobit, iar astfel tradiția a evoluat și a devenit emblema Halloween-ului modern. În afară de Statele Unite, Halloween-ul este sărbătorit cu adaptări locale și tradiții unice.

Cum se celebrează Halloween-ul în lume

Deși Halloween-ul este asociat în principal cu cultura americană, multe alte țări au început să adopte sărbătoarea, fie sub influența globalizării, fie prin adaptări proprii. În Mexic, sărbătoarea coincide cu Dia de los Muertos (Ziua Morților), care are loc pe 1 și 2 noiembrie.

Aceasta este o sărbătoare profund spirituală, în care familiile se reunesc pentru a comemora și celebra viețile celor dragi care au murit, decorând mormintele cu flori și oferind alimente preferate ale răposaților.

În Japonia, Halloween-ul a prins rădăcini în special în orașele mari precum Tokyo, unde tinerii organizează petreceri de costume și defilări impresionante. Japonia a adaptat Halloween-ul mai mult ca pe un festival al costumelor și al paradei, fără a pune accentul pe aspectele supranaturale.

În același timp, în Europa, țări precum Germania și Franța au început să celebreze Halloween-ul, deși nu la aceeași scară ca în America, iar în Marea Britanie, unde tradiția Samhain s-a născut, sărbătoarea a început să fie din nou populară.

Controversa culturală

Deși Halloween-ul a devenit o sărbătoare globală, aceasta este adesea însoțită de controverse. În unele țări, există dezbateri intense cu privire la influența culturii occidentale și la faptul că Halloween-ul ar putea eroda tradițiile și valorile locale.

De exemplu, în anumite zone ale Americii Latine și în unele regiuni din Asia, Halloween-ul este criticat pentru că aduce o comercializare excesivă a unei sărbători cu origini spirituale, fiind perceput uneori ca o încercare de a impune o cultură străină.

Cu toate acestea, pentru mulți Halloween-ul rămâne o ocazie de a-și exprima creativitatea, de a petrece timp cu familia și prietenii și de a se bucura de o seară de distracție. Sărbătoarea continuă să evolueze și să fie reinterpretată în funcție de contextul cultural al fiecărei țări, adăugând astfel noi elemente care reflectă diversitatea și creativitatea umană.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Catastrofă de Crăciun. Sute de mii de oameni și-au pierdut viața
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro