16 feb. 2024 | 17:02

Ce este calendarul lunar. E diferit de cel solar

Diverse
Ce este calendarul lunar. E diferit de cel solar
Cum este diferit de cel solar

De milenii, popoarele Indigene au folosit luna pentru a planifica viața pe pământ. Cel puțin din epoca neolitică, oamenii au creat calendare pentru a ține evidența schimbărilor sezoniere. Dar ce este calendarul lunar? În zilele noastre se folosește calendarul gregorian introdus în 1582 de Papa Grigore al XIII-lea. Acesta este un calendar solar, iar un an solar este măsurat de o rotație a Soarelui în jurul Pământului și echivalează cu 365,2422 de zile. 

Ce este calendarul lunar?

Calendarele lunare se bazează exclusiv pe ciclul lunar. O lună lunară are 29,5 zile, deci este perioada a 12 lunații. Anul lunar standard are 354 de zile și câteva ore.

Calendarul islamic Hijri are luni care durează fie 29, fie 30 de zile, fiecare lună începând de la prima vedere a satelitului natural al nostru după Luna Nouă. Lunile dintr-un calendar lunar trec prin anotimpurile unui calendar solar pe parcursul a 33-34 de ani lunari.

Citește și: Horoscopul anului 2024

Alte calendare au adoptat o abordare hibridă. Calendarele lunisolare folosesc ciclurile lunare pentru a dicta luna, dar o echilibrează cu calendarul solar prin utilizarea lunilor intercalare la câțiva ani pentru a compensa diferența dintre calendarele lunar și solar.

Calendarele lunisolare sunt folosite în multe culturi. Unele sunt din timpuri antice, folosite de Incași, babilonieni, egipteni și celți. Altele sunt încă în uz astăzi, cum ar fi calendarul ebraic, calendarul din familia calendarului hindus și calendarele descendenți sau influențate de calendarul tradițional chinez.

Calendarele lunare și lunisolare

În timp ce majoritatea țărilor folosesc calendarul gregorian, calendarele lunar și lunisolare sunt folosite pentru a calcula sărbătorile religioase în fiecare cultură. 

Citește și: 2024 Anul Dragonului în zodiacul chinezesc. Pe ce dată începe Anul Nou Chinezesc

Data Paștelui pentru creștini și Pesah pentru evrei depinde de prima Lună plină care urmează echinocțiului de primăvară nordic.

Luna Ramadanului este a noua în calendarul islamic și durează de la prima vedere a semilunei până la următoarea. Festivalul hindus Holi este sărbătorit în Luna plină a lunii Phalgun din calendarul hindus.

Variante ale calendarului chinezesc au influențat multe calendare din Sfera Sinică, iar cea mai populară sărbătoare a sa – festivalul de primăvară, acum cunoscut sub numele de Anul Nou Chinezesc – a influențat sărbătorile de An Nou Lunar pentru multe alte țări și culturi asiatice. Aceasta cade în Luna Nouă, într-o perioadă care, în calendarul gregorian, este între 21 ianuarie și 20 februarie.

Luna și fazele ei

Luna își schimbă forma aparentă cu patru faze distincte în funcție de poziția Lunii în timp ce orbitează în jurul Pământului și de poziția Pământului în timp ce orbitează în jurul Soarelui. 

Citește și: Zona din România care va fi vizitată de turiști plini de bani. Plătesc 130.000 de dolari pentru un singur bilet

Există patru faze principale ale Lunii, cunoscute și sub numele de Faze Lunare: Primul Pătrar, Lună Plină, Ultimul Pătrar și Lună Nouă. 

Patru faze intermediare suplimentare alcătuiesc cele opt faze combinate care formează Fazele Lunii în ordinea secvențială următoare: Lună Nouă, Semilună Ascendentă, Primul Pătrar, Semilună Descendentă, Lună Plină, Semilună Descendentă, Ultimul Pătrar și Semilună Ascendentă.

Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Unde au evadat Medana și Alin Oprea în plin scandal cu Larisa Uță? „Urmărește divorțul nostru, dar o invit să ne care bagajele”
Click.ro
Cel mai mic stat din lume va apărea în Balcani: „Vaticanul musulmanilor”, condus de Baba Mondi, liderul unei secte islamice, în Albania
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Prințul a revenit în Familia Regală. A fost dorința Regelui Charles
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Ungaria e în alertă! Inundații catastrofale la Budapesta. Ungurii sunt speriați
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
DONALD TRUMP a ANUNȚAT! MĂSURI RADICALE dacă ajunge PREȘEDINTE
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Lidia Buble, în doliu. Cântăreața a făcut anunțul trist pe rețelele de socializare: „Așa ne binecuvânta mereu”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro