Tu știi ce este braga şi ce înseamnă ieftin ca braga? Dacă faci parte din generațiile foarte tinere, cel mai probabil expresia îți este străină. Majoritatea românilor de vârstă medie cunosc povestea celebrei ziceri. Iată unde își are rădăcinile, de fapt!
Dacă obișnuiești să îți faci cumpărăturile în piețe, este foarte posibil să fi auzit, din când în când, expresia „ieftin ca braga”. Este folosită de către comercianții care încearcă să își vândă marfa. Românii de vârstă medie cunosc, fără îndoială, sensul acestei ziceri, fiindcă braga era un produs des întâlnit pe vremuri.
Braga, băutura i-a cucerit pe bunicii noștri, este o răcoritoare naturală 100%, cu gust dulce-acrișor, care putea fi găsită la orice colț de stradă. Nu este deloc dificil de preparat. Pentru mulți români, era băutura copilăriei, pe lângă celebrul desert „Eugenia”, după cum a mărturisit și scriitorul Andrei Pleșu.
„Una dintre bucuriile copilăriei mele era paharul cu bragă de 40 de bani. (…) Aspectul oarecum suspect al băuturii mele preferate nu mă impresiona: percepeam, fireşte, culoarea şi consistenţa ei vag noroioasă, discreta ei mireasmă de borhot, urma prăfoasă care rămânea pe fundul paharului. Dar dacă era suficient de rece şi dacă fermentase îndeajuns ca să fie acidulată, braga mi se părea perfectă”, a descris scriitorul Andrei Pleşu produsul, într-un articol publicat în Dilema Veche.
Expresia „ieftin ca braga” își are rădăcinile în costurile mici de producție a băuturii. Pentru prepararea produsului se foloseau cinci ingrediente reduse ca preț, ce erau măcinate și lăsate la fermentat timp de trei zile. Află în rândurile de mai jos cum era realizată băutura pe vremuri.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Citește și: Cum se făceau biscuiţii Eugenia pe vremea lui Ceauşescu. Imagini rare din fabrică. Cum procedau muncitoarele
Așa se prepară braga, după rețeta veche. Turtele se pot folosi, după cele trei zile de fermentare, pentru o nouă serie de braga.