Ce este bine să mănânci în duminica de Florii ca să ai noroc și spor în toate

de: Andreea Vînătoru
08 04. 2023

Pe 9 aprilie, credincioşii ortodocşi sărbătoresc Duminica Floriilor, cea mai importantă sărbătoare de dinainte de Paşte. În această zi cu cruce roșie, românii care au ținut post, dar și cei care nu au postit, au dezlegare la peşte, dar puțini știu ce semnifică acest lucru. Iată ce este bine să mănânci în duminica de Florii ca să ai noroc și spor în toate.

Ce este bine să mănânci în duminica de Florii ca să ai noroc și spor în toate

În Duminica Floriilor e dezlegare la pește, cu toate că e perioada de post. Așadar, majoritatea românilor se întreabă ce este bine să mănânci în duminica de Florii ca să ai noroc și spor în toate. Pe 9 aprilie, oamenii au voie să mănânce preparate din pește.

Floriile reprezintă a doua sărbătoare din Postul Paștelui cu dezlegare la pește, după Buna Vestire. Conform vechilor tradiții, se spune că cine mănâncă pește de Florii va avea puteri tămăduitoare, se va lecui de orice boală și va avea noroc cu carul tot anul.

Mai mult de atât, se cred că Mântuitorul Iisus Hristos ar fi cerut să mănânce pește, motiv și mai mare pentru cei care îl vor consuma pe 9 aprilie, deoarece vor fi feriți de toată bolile. Pe de altă parte, persoanele care aleg să nu aibă pe masă pește de Florii se vor umple de pistrui.

Este interzis să consumi urzici de Florii

Totodată, nutriționiștii recomandă să mâncăm pește de 2-3 ori pe săptămână, indiferent dacă este carnea lui slabă sau grasă, pentru că aceasta conține proteine de calitate şi acizi graşi Omega-3.

Așadar, în Duminica Floriilor este bine să mâncăm pește și nu trebuie să consumăm sub nicio formă urzici. Se spune că în ziua de Florii are loc „nuntirea” urzicilor, mai exact înflorirea acestora, astfel, ele ajung să nu mai fie bune de consumat.

Dar să revenim la pește, cel mai consumat aliment în Duminica Floriilor! Dacă vă e greu să decideți ce să gătiți când e dezlegare la pește, v-am pregătit o rețetă delicioasă și simplă, pe care să o preparați celor dragi pentru Florii. Iată mai jos toate detaliile de care aveți nevoie:

Crap cu roșii la cuptor

Ingrediente:

  • 500 de grame de mușchi de crap
  • 2 roșii
  • 6 căței de usturoi
  • condimente pentru pește
  • sare
  • ulei.

Mod de preparare:

Mai întâi se spală bucata de mușchi de crap, după care se șterge și se porționează la dimensiunile dorite. Apoi, se unge cu ulei și se presară puțină sare și condimente. După acest pas, se adaugă bucățile într-o tavă mare de aragaz. În tavă se așază o hârtie de copt, care se va tapeta cu ulei.

După ce am așezat peștele, ne vom ocupa de roșii, pe care le vom spăla în primul rând foarte bine. Apoi li se va scoate miezul și se taie cubulețe. Peste roșiile tocate se adaugă usturoiul tocat mărunt, sare și piper. Roșiile se pun în tavă lângă pește și se bagă tava la cuptor până când preparatul este gata. Se servește cu mămăliguță caldă!

Ce trebuie să presari peste pește ca să obții o crustă crocantă și rumenă

Când vine vorba de prepararea peștelui, iată câteva reguli de la care nu ar fi indicat să te abați, potrivit specialiștilor în arta culinară.

În primul rând, atunci când prăjești carnea, asigură-te că folosești, de fiecare dată, doar ulei rafinat. Ca regulă, cantitatea de ulei trebuie să reprezinte 8% din masa produsului de bază.

Apoi, experții în arta culinară te sfătuiesc să prăjești carnea cu puțin timp înainte de a fi servită, pentru ca gustul să se păstreze intact și crocant. La final, după ce ai scos carnea de pe foc, o poți drege cu sare, piper și alte condimente care îți plac.

foto: pixabay

Un alt sfat important, pentru a obține o crustă crocantă și rumenă, este să presari zahăr pudră peste carne, înainte de a o pune la prăjit.

Dacă vrei ca preparatul tău să aibă o crustă aurie, atunci tot ce trebuie să faci este să înmoi peștele în ou bătut, apoi să-l dai prin pesmet.

Citește și: Ce nu ai voie să faci în săptămâna Floriilor. E păcat mare, spun preoţii