Ce este bine să gătești de Înălțarea Domnului, pe lângă ouăle roșii

Ce este bine să gătești de Înălțarea Domnului, pe lângă ouăle roșii
Ce se gătește de Înălțarea Domnului 2021

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi, 10 iunie 2021, Înălțarea Domnului. Conform tradițiilor și obiceiurilor, cei care respectă sărbătorile religioase cu sfințenie, pregătesc bucate care mai de care. Iată ce este bine să gătești de Înălțarea Domnului, în afară de ouă roșii.

Ce să gătești de Înălțarea Domnului pe lângă ouă roșii

Sărbătoarea Înălțării Domnului mai este cunoscută sub numele de Ispas. În această zi, creștinii ortodocși se salută cu formula: Hristos s-a Înălțat! – Adevărat s-a Înălțat! Timp de 40 de zile, de la Paște și până la Ispas, aceștia s-au salutat cu formula: Hristos a Înviat!- Adevărat a Înviat!

Această zi este ultima în care se mai pot vopsi ouă roșii. Dacă de Paște, tradiția spune că ouăle roșii trebuie vopsite în joia mare, de această dată, acestea trebuie vopsite în dimineața dinaintea slujbei de Înălțarea Domnului. Credincioșii duc ouăle la sfințit, după care le dau de pomană celor necăjiți.

Preparate care nu trebuie să lipsească de pe masă de Înălțarea Domnului

În mare parte, preparatele care se pun pe masă de Înălțarea Domnului sunt similare cu cele de pe masa de Paște. De Înălțarea Domnului nu trebuie să lipsească de pe mesele creștinilor ortodocși, friptura de miel. De obicei aceasta se servește alături de rasol din sfeclă roșie. Din miel se mai pot prepara, în funcție de preferințele fiecăruia: ciorbă sau drob.

Tot nelipsite de pe masă, de Înălțarea Domnului sunt și: pasca, cozonacul, ceapa verde și cașul proaspăt.

Rugăciune de Înălțarea Domnului

În ziua praznicului Înălțării Domnului este bine să citească creștinii ortodocși această rugăciune, potrivit antena3.ro:

„Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, Cel Ce, pogorându-Te din cer la cele de pe pământ ca om, ai înălţat, ca un Dumnezeu milostiv, firea noastră cea căzută, Cel Care apoi ai străbătut tăria cerului şi ne-ai unit pe noi cu Tatăl, la Tine cădem cu smerenie şi ne rugăm, Mântuitorule: trimite peste noi toţi Duhul Tău cel dătător de har, de lumină, de iubire şi de pace lăuntrică!

Goneşte de la noi, ticăloşii, gândurile rele care ne tulbură, căci ştii, Cunoscătorule de inimi, cât de mare este războiul lăuntric la care suntem supuşi. Vindecă rănile noastre sufleteşti şi luminează ochii cugetelor noastre!

Tu ştii că însetează de Tine inimile noastre ca un pământ uscat! Aşadar, trimite harul Tău, Doamne, ca să ne sature foamea şi să ne adape setea, căci pe Tine Te dorim şi de Tine însetăm, Lumina Adevărului, Dătătorul mântuirii. Ajută-ne, Doamne, să ne trezim din somnul greu al păcatului şi să ne înălţăm cugetele şi simţirile noastre la cer, pentru a ne împărtăşi şi noi de bucuria veacului ce va să fie. Amin!”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI