Ce este balmoșul. Secretul gospodinelor din Bucovina ca să iasă gustos

de: Sabina Anastasia
06 07. 2022

Nimic nu se compară cu o rețetă tradițională care să te ducă cu gândul la satul românesc. Există un fel de mâncare, o specialitate bucovineană, care e imposibil să nu-ți amintească de stâna de oi cu lapte și brânză de la țară sau de mămăliga gustoasă preparată de românce. Află ce este balmoșul, de fapt, în forma sa neinterpretată. Iată care este secretul gospodinelor din Bucovina ca să iasă gustos!

Ce este balmoșul, de fapt

Balmoșul este un fel de mâncare din zona Bucovinei. Deși a fost preluat și reinterpretat în diverse regiuni din țară, se spune că doar aici poate fi gătit în mod autentic. Țăranii adevărați și ciobanii laudă mereu gustul delicios al balmoșului gătit de gospodinele bucovinence. Iată secretul celui mai bun balmoș!

Balmoșul se prepară pe bază de mămăligă și produse lactate. În prezent, mâncarea este preparată și cu adaos de carne, slănină prăjită și/sau cârnați prăjiți. Unele voci susțin că poate fi numit balmoș doar acela care conține strict produse de oaie în mămăligă. Nu așa fac și românii din zonele rurale din Bucovina. Ei preferă să respecte cu strictețe rețeta stăveche. Aceasta prevede introducerea în mămăliga tradițională a untului, smântânii, ouălor, cașului și a brânzei de oaie.

Pentru început, smântâna lichidă se fierbe cu unt și puțină sare pentru câteva minute. Ulterior, deasupra amestecului se adaugă mălai. Însă nu orice fel de mălai. În niciun caz nu se apelează la mălaiul fin de la alimentară. Gospodinele din Bucovina prepară balmoșul cu mălai măcinat. Compoziția se lasă la fiert, însă trebuie să fie amestecată pentru a nu face cocoloașe. La final, se adaugă multă brânză. Preferabil, aceasta trebuie să fie de oaie și foarte consistentă.

Cum faci un balmoș gustos

În Bucovina, de multe ori balmoșul este gătit de ciobani, pe pirostrii. Spre deosebire de mămăligă, ei fierb balmoșul în zer sau lapte de oaie. Majoritatea preferă să folosească jintuitul, adică zerul gras stors din caș după frământare. Acesta se lasă la fiert până în momentul în care grăsimea iese la suprafață.

Ulteriorul, se adăugă mălaiul. După ce compoziția a fiert, ciobanii adaugă caș de oaie și urdă și lasă mâncarea pentru câteva minute la ceaun. La final, amestecul trebuie să fie ferm. Însă aveți grijă să nu fie foarte tare. Mâncarea tradițională din România se servește caldă, cu unt și caș ras deasupra, în cantități moderate.

„După cum ştiţi sau aflaţi acum, la un balmoş trebuie să pui mult suflet. Balmoşul la buturugă îl facem din jintuit, un jintuit mai gras, cu sare, făină de mălai, făină de sac, făină de la moară, caş, urdă şi cam o oră trebuie să învârtim. Când nu se mai prinde de culişer şi de ceaun înseamnă că este aproape gata. Când începe să fiarbă, se îngroaşă, însă balmoşul nu trebuie să fie foarte gros”, a explicat Liviu Bazarcă zis Răzeşul, unul dintre cei mai cunoscuţi preparatori de balmoş din Ţara Dornelor, potrivit Libertatea.

În Apuseni, oamenii pun foarte mult accent pe balmoș. O tradiție din regiune nu permite fetelor să se mărite fără să știe să gătească corect balmoșul. Dacă un băiat vrea să ia de nevastă o fată, aceasta trebuie să-i facă balmoș. Dacă tânăra nu știe să pregătească rețeta tradițională a acestuia, riscă să rămână nemăritată.