Ce efecte secundare mortale are COVID-19 pentru cei care au făcut boala, conform ultimului studiu

de: Emanuela Pană
02 05. 2022

Un studiu realizat recent arată că orice persoană care s-a îmbolnăvit de COVID-19 în ultimul an ar putea fi expusă la riscul de a prezenta un efect secundar mortal. Virusul continuă să fie învăluit în mister, cu toate că a devenit aproape banal în ultimul timp, sub lumina ultimelor evenimente. Astfel, oamenii de știință încă află noi informații despre orice efecte persistente ale virusului.

Efecte secundare mortale ale COVID-19 pentru cei trecuți prin boală

Orice persoană care a suferit de COVID-19 în ultimul an ar putea fi expusă, potrivit unui studiu recent, riscului de a avea un efect secundar mortal. Deși nu mai pare atât de periculos sub lumina ultimelor evenimente, virusul prezintă în continuare anumite semne de întrebare.

În vreme ce foarte multe persoane și-au revenit după ce au fost depistate pozitiv pentru COVID, mai ales dacă au fost vaccinate, oamenii de știință continuă să învețe și să facă noi descoperiri referitoare la orice efecte persistente ale virusului.

În prezent, Omicron – o tulpină mai ușoară – nu provoacă probleme severe la majoritatea indivizilor testați pozitiv. Totuși, un studiu recent relevă că oamenii care au făcut COVID au fost expuși unui risc semnificativ mai mare de a dezvolta o serie de afecțiuni în următoarele 12 luni.

Internați în urma dezvoltării anumitor probleme ar putea fi chiar și cei la care infecția cu coronavirus nu a fost suficient de gravă, spun specialiștii.

Citește și: 65,496 de persoane au murit în România, până acum, din cauza infectării cu COVID-19

La ce trebuie să fii atent, conform unui studiu recent

Lista efectelor secundare pe termen lung include apariția cheagurilor de sânge (tromboză), care pot pune în pericol viața dacă nu sunt tratate la timp.

Astfel, orice cheag de sânge care se formează în artere (cheaguri arteriale) sau vene (cheaguri venoase) poate reprezenta o problemă gravă, mai ales dacă se deplasează în organe precum inima sau plămânii.

Studiul publicat în Nature Medicine avertizează că efectele pe termen lung ale COVID-19 ar putea fi observate la inimă și sistemul vascular și includ: stop cardiac, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, ritm cardiac neregulat, cheaguri de sânge, boli ale vaselor de sânge și tulburări inflamatorii.

Studiul a mai descoperit, totodată, că persoanele care s-au îmbolnăvit de coronavirus se confruntă cu un risc cu 72% mai mare de insuficiență cardiacă după un an de zile.

În efectuarea studiului, experții au analizat datele a peste 11 milioane de bătrâni din Statele Unite, 154.000 dintre aceștia având, la un moment dat, COVID.