Timișoara se poate lăuda din această toamnă cu implementarea unei idei din Olanda. Șoferii sigur sunt recunoscători pentru turbo-girația inaugurată recent.
Viceprimarul Timișoarei Dan Diaconu a explicat pe Facebook ce e turbo-girația și de ce e importantă pentru traficul din oraș. „Este o premieră, chiar într-o zi (prima zi de școală – n.r.) în care, în alți ani, nervii șoferilor erau întinși la maxim. E o prima reușită a noii amenajări, una de tip turbo-girație și nu, nu e un termen inventat”, a scris acesta.
„Conceptul de turbo-girație a fost definit, în lucrări de specialitate, abia la sfârșitul anilor ’90 și a fost introdus în Olanda în prima decadă a noului mileniu”, a continuat acesta. Conform viceprimarului, turbo-girația a devenit una dintre cele mai interesante tendințe în inginerie civilă și în planificarea traficului.
Turbo-girația înseamnă, pe scurt, un sens giratoriu în care fluxurile de trafic sunt separate pe benzi. Șoferul trebuie să își selecteze bandă de intrare, în funcție de ieșirea din sens. „Studiile realizate arată o creștere cu 76% a siguranței prin utilizarea acestui tip de sens giratoriu, dar și o creștere a capacității sensului până 140-160%”, a mai spus viceprimarul.
Conform lui Diaconu, traversarea pietonală a străzii Oituz este acum posibilă într-un loc în care are logică. Pe de o parte face legătură directă între viitorul campus universitar și centrul istoric pietonal, pe de altă parte elimină punctul de conflict cu traficul auto situat chiar în sensul giratoriu.
N-au fost uitați nici bicicliștii. Dacă tot vine turbo-girația din Olanda, trebuia să fie un spațiu gândit și pentru aceștia. Astfel, implementarea conceptului de turbo-girație în Timișoara e un element foarte important pentru persoanele cei care preferă bicicleta.
Începutul școlii a fost important atât pentru Timișoara, cât și pentru Cluj. În acest din urmă oraș, primăria a anunțat implementarea unui sistem de transport pentru elevi.