01 oct. 2020 | 09:27

Ce drepturi au pacienții din România. Cine nu plătește la CNAS

Știri generale
Ce drepturi au pacienții din România. Cine nu plătește la CNAS
Ce drepturi au pacienții din România. Cine nu plătește la CNAS

Adevărul este că șpaga e cangrena din multe spitale, iar bolnavii doar victime în scandalul din sănătate care se întinde pe parcursul a prea mulți ani. Precum personalul medical, și pacienții au drepturile lor, de la îngrijiri medicale și până la despăgubiri, dacă li s-au adus prejudicii materiale și morale în cazurile de malpraxis medical. Dar câți știu cum trebuie să fie tratați ca bolnavi?

Pacient în România. Ce drepturi are un bolnav și cine nu plătește la CNAS

Majoritatea românilor au asigurare publică de sănătate, plătind lunar o contribuție la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Constribuția este obligatorie pentru salariații la stat sau în privat. În schimb, persoanele care lucrează pe cont propriu nu sunt obligate să plătească asigurarea de sănătate la CNAS.

În 2019, cota pentru asigurarea de sănătate (CASS) a devenit unică și stabilită la 10% din salariu. Procentajul a rămas la fel și în 2020. Contribuția CASS este obligatorie atât în cazul celor liberi profesioniști, cât și al salariaților, dacă veniturile anuale depășesc suma a 12 salarii minime brute pe economie, adică mai mult de 26.760 de lei.

Excepții

CNAS vine în sprijinul unor categorii de persoane, cele aflate în dificultăți sociale sau financiare, scutindu-le de plata asigurării de sănătate. De exemplu, copiii până la vârsta de 18 ani și tinerii până la vârsta de 26 de ani, care sunt studenți, sunt asigurați gratuit. Veteranii și invalizii de război, cât și văduvele acestora, dar și persoanele persecutate sau întemnițate în perioada comunistă și cele cu certificat de revuționar sunt, de asemenea, scutite de la plata CASS.

Ce drepturi are un bolnav și cine nu plătește la CNAS

Ce drepturi are un bolnav și cine nu plătește la CNAS

Lista continuă cu femeile însărcinate și lăuzele, bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naţionale de sănătate; persoanele cu handicap; angajaţii care au suferit un accident la locul de muncă; persoanele aflate în şomaj, cele care beneficiază de ajutor social şi cele private de libertate.

Cu plată și fără

Orice persoană asigurată are dreptul la asistență medicală de specialitate gratuită. Asigurații au acces și la materiale sanitare și dispozitive medicale pentru corectarea văzului și auzului, precum și la proteze în caz de deficiențe organice sau fiziologice. Recomandată de doctor, și fizioterapia este gratuită. Nu necesită plata nici investigațiile de laborator, de exemplu: radiografia, ecografie, CT, RMN, ecocardiografie sau mamografie.

Pachetul de servicii medicale preventive, gratuit

Analizele sunt gratuite o dată la trei ani pentru adulții cu vârste între 18 și 39 de ani și anual pentru cei de peste 40 de ani. Ele includ: hemoleucograma completă, VSH, glicemia, colesterolu. În cazul celor de peste 40 de ani se adaugă și analize pentru tiroidă la femei și pentru prostată la bărbați.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Restructurări masive în 2025. Se anunță un an nebun. Toată lumea strânge cureaua
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Centralele pe gaz devin interzise! Cele mai vechi de 30 de ani vor trebui înlocuite
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
ALERTĂ AERIANĂ în România! Armata a DETECTAT o ȚINTĂ de mici dimensiuni
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro