Ce discuție a avut Emmanuel Macron cu Vladimir Putin. Vești bune după dialogul celor doi

de: Cezar Andrei
21 02. 2022

Președintele francez, Emmanuel Macron și cel rus, Vladimir Putin, au purtat duminică o discuție telefonică ce a durat aproape două ore. Cei doi lideri au căzut de acord să facă tot posibilul pentru a se ajunge la un acord de pace în estul Ucrainei, a anunțat Palatul Elysee. Totodată, cei doi șefi de stat și-au exprimat acordul privind identificarea unei soluții diplomatice pentru a ieșit din criza actuală.

Vești bune după discuția lui Emmanuel Macron cu Vladimir Putin

Ministrul de Externe al Franței, Jean-Yves Le Drian și omologul său rus Serghei Lavrov se vor întâlni zilele următoare, transmite Palatul Elysee, potrivit Agerpres.

Kremlinul a informat că în disucția telefonică pe care cei doi lideri au purtat-o, Vladimir Putin și-a exprimat dorința de a intensifica eforturile diplomatice pentru a rezolva conflictul. Totodată, președintele rus a precizat că „provocările” Kievului sunt cauza pentru care s-au intensificat ciocnirile cu separatiștii din estul Ucrainei.

De asemenea, Vladimir Putin i-a solicitat lui Emmanuel Macron ca NATO și SUA „să ia în serios” cerințele pe care Federația Rusă le-a comunicat în privințat securității sale.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, „au fost exprimate îngrijorări serioase în privinţa deteriorării situaţiei pe linia de contact din Donbass„, adăugând că Putin a declarat că „provocările forţelor de securitate ucrainene sunt la originea escaladării”.

Putin a avertizat că armamentul pe care îl primește Ucraina din partea Occidentului încurajează Kievul să adopte o soluție militară

Președintele rus consideră că armamentul și munițiile pe care le livrează țările occidentale către Ucraina „împing Kievului spre o soluţie militară” în conflictul cu separatiştii proruşi din Donbas.

„Dată fiind urgenţa situaţiei, cei doi preşedinţi au recunoscut că este nevoie să se intensifice căutarea de soluţii prin mijloace diplomatice”, a mai transmis Kremlinul, scopul fiind „facilitarea restabilirii armistiţiului şi asigurării de progrese în rezolvarea conflictului”.

După ce a discutat cu Putin, Macron i-a sunat pe Zelenski, Johnson și Biden

După ce a încheiat convorbirea cu Vladimir Putin, președintele Franței i-a sunat pe cel al Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe premierul britanic, Boris Johnson și pe președintele american Joe Biden.

Palatul Elysee transmis printr-un mesaj scurt că Macron și Biden au agreat să continue eforturile diplomatice „utile” în următoarele zile, pentru a evita o posibilă intervenție a Rusiei în Ucraina.

De asemenea, Casa Albă a făcut un anunț concis despre discuția dintre cei doi șefi de stat.

Președintele Joe Biden a discutat astăzi (duminică – n.r.) cu președintele Franței, Emmanuel Macron. Au vorbit despre eforturile diplomatice în curs de desfășurare și despre eforturile de descurajare ca răspuns la consolidarea militară a Rusiei la granițele Ucrainei”, a transmis Casa Albă printr-un comunicat.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat dumincă că președintele Joe Biden este pregătit „în orice moment și în orice format” să se întâlnească cu omologul său rus, Vladimir Putin.