24 mart. 2024 | 18:45

Ce diferențe sunt între o icoană ortodoxă și una catolică. Mulți nu știu să le deosebească

Diverse
Ce diferențe sunt între o icoană ortodoxă și una catolică. Mulți nu știu să le deosebească
Ce diferențe sunt între o icoană ortodoxă și una catolică

Creștinismul are trei ramuri importante: catolicismul, ortodoxismul și protestantismul. Deși vorbim despre creștini ortodocși sau despre catolici, ambele grupuri se închină la icoane și ambele cred în Dumnezeu. Sunt multe persoane care nu știu să deosebească o icoană ortodoxă de una catolică, deşi au anumite elemente care le diferenţiază. Iată ce diferențe sunt între o icoană ortodoxă și una catolică.

Ce diferențe sunt între o icoană ortodoxă și una catolică

Se știe că atât creștinii ortodocși, cât și cei catolici se închină la icoane, dar puțini știu ce diferențe exacte sunt între o icoană catolică și una ortodoxă. Specialiștii susțin că există mai multe elemente care le diferențiază și le oferă autenticitate. Iată cum poți să deosebești o icoană catolică de una ortodoxă.

În primul rând, fizionomia personajelor din icoane este diferită. Dacă chipurile arată cât mai uman și mai apropiată de realitate, atunci icoana este un catolică. La icoana ortodoxă, personajele religioase au chipul prelung şi trist și se scoate în evidență mai mult spiritualitatea şi ascetismul.

În plus, o altă deosebire între o icoană catolică și una ortodoxă sunt culorile. Ortodocșii se închină la icoane mult mai întunecate, mai sobre, în vreme ce catolicii se închină la icoane mult mai deschise la culoare.

Diferențe mai mari sunt la icoanele cu Maica Domnului. De exemplu, la icoanele ortodoxe, Maica Domnului poate fi recunoscută după cele trei stele – una pe frunte, a doua pe umărul drept și a treia pe umărul stâng. De asemenea, fața Sfintei Născătoare de Dumnezeu apare în icoanele ortodoxe cu fața trasă și prelungă, în timp ce în icoanele catolice are fața plină și rotundă.

Rămânem tot la icoana Maicii Domnului, acolo unde se regăsește un element deosebește icoanele catolice de cele ortodoxe. Părul Maicii Domnului nu este vizibil niciodată în icoanele ortodoxe, ci doar în cele catolice.

Principalele diferențe între cele două icoane

La icoanele ortodoxe, Maica Domnului este pictată alături de pruncul Iisus Hristos. Există, însă, și cazuri când nu apare lângă Fiul Ei. Aceste icoane, de obicei, fac referire la momentul răstignirii Fiului.

Există anumite deosebiri și atunci când vorbim despre semnificația icoanelor catolice și cele ortodoxe. În vremurile de demult, școala de pictură ortodoxă a fost influențată de cea bizantină și de tradiția din Europa de Est. Pe atunci erau linii netede, severitate, măreție, solemnitate, strălucire. Acestea au fost realizate pentru a îndemna persoanele să fie creștine și să creadă în Dumnezeu.

În schimb, la icoanele catolice, acestea au apărut ca o ilustrare pe o temă religioasă.

Între cele două icoane mai există și diferențe mari la canoane. La început, în ortodoxie a existat un canon clar de iconografie, ceea ce a dus la stabilirea unor reguli pentru realizarea icoanelor. Pictorii aveau reguli stricte și nu trebuiau să se abată de la ele. La vremea respectivă, o culoare aleasă purta o însemnătate semantică la icoanele ortodoxe.

Pe de altă parte, icoanele catolice nu aveau un canon specific pentru pictarea lor. Pictura înfățișa doar un sfânt așa cum este gândit de respectivul pictor. Mai mult de atât, pictorul avea libertatea în alegerea culorilor în ceea ce privea acel eveniment religios.

Citește și: Sigur nu bănuiai asta! De ce plâng icoanele. Oamenii de știință au spus clar

Când au apărut, de fapt, primele icoane

Se zvonește că unele dintre cele mai vechie fresce cu tematică biblică se află în catacomba Sfânta Priscila din Roma, catacombele fiind nişte locaţii subterane. Acolo, creștinii își îngropau morţii. Fresca respectivă aparținea veacului al II-lea d. Hr. și este întruchipată Maica Domnului ținându-l în brațe pe pruncul Iisus.

În ceea ce privește icoanele, se spune că prima operă aparține Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca, originar din Antiohia (Siria), medic în tinereţe. Din păcate, picturile originale nu s-au păstrat, însă ele au devenit prototipuri pentru iconografia bizantină mult mai târziu.

Citește și: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Zi divină azi: ce ai și ce nu ai voie să faci, sub nicio formă

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Zodiile care vor trăi un miracol divin în ianuarie 2025. Astrele se aliniază pentru acești nativi
Click.ro
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Diana Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Maricel Păcuraru a "turnat" un consilier prezidențial și un general de poliție. A falsificat chitanțele de donație către Biserica Martirilor din Timișoara
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Băgați banii la saltea! Populația trebuie să se pregătească: Este momentul să fim precauți!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
HIDROELECTRICA dă BANII ÎNAPOI! Facturile pentru DOUĂ luni au fost GREȘITE
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro