Doar câteva zile ne mai despart de Crăciun, așa că ar fi bine să știți ce diferențe sunt între brad, pin și molid dacă vreți un brad natural de sărbători. Care sunt asemănările și deosebirile dintre cele trei specii de conifere, aflați în rândurile următoare.
Ne dăm seama ca avem de a face cu un brad după frunzele acestuia. Ele cresc direct din ramură, iar bazele acelor, care au formă de ventuze, lasă cicatrici circulare atunci când frunzele cad. De asemenea, fiecare con al bradului este purtat într-o poziție verticală.
Conurile mai sunt denumite și inflorescențele bradului, deoarece semințele bradului se dezvoltă în alveolele conurilor. Atunci când semințele sunt coapte, alveolele se desfac, iar semințele ies din conuri. Atunci când acestea cad pe pământ, dau naștere altor brazi.
Totodată, brazii sunt foarte importanți și pentru faună. Semințele acestora reprezintă o sursă de hrană importantă pentru veverițe, păsări și alte specii de animale care trăiesc în pădure. Conurile brazilor pot fi bărbătești sau femeiești, un lucru foarte interesant și mai puțin cunoscut.
De asemenea, lemnul de brad este folosit foarte des în construcții, deoarece aceștia cresc drepți, iar lemnul este foarte rezistent. Mai este folosit și la fabricarea mobilei.
Pinul face parte din familia Pinaceae și există circa 120 de specii de conifere din această familie a pinului. Este originar din emisfera nordică și cuprinde 80 de specii de arbori rășinoși.
Conurile pinului sunt drepte, orizontale, simetrice sau asimetrice. Formele și mărimile sunt diferite, deoarece pinul are solzii lemnoși fără bractee. Atunci când vine vorba despre frunze, pinul este cel mai ușor de deosebit dintre celelalte specii.
Frunzele pinului sunt aciculare și cresc în mănunchiuri a câte 2-5, învelite la bază de o teacă comună. Frunzele nu sunt ace singulare ca și în cazul bradului, ci sunt în grupuri de minim 2, până la 5.
Vezi și: Cum ţii pisica departe de bradul de Crăciun. Doar aşa nu va dărâma pomul, trucurile specialiştilor
Molidul crește în toată Europa, în afară de regiunile sudice. Este un arbore de talia I, care poate avea o înălțime de până la 50 de metri și diametrul trunchiului de circa 1-1,5 metri. Coroana acestuia este piramidal-conică, tot timpul verde, cu frunze de o culoare verde închis.
De asemenea, frunzele sunt aciculare, dispuse radial, cu o lungime cuprinsă între 1 și 2,5 cm, rigide și ușor încovoiate. Conurile molidului sunt mari și pendule, având o dimensiune de circa 10-15 cm, iar la coacere devin brune.
În concluzie, cum facem diferența între brad, pin și molid? Toate aparțin familiei Pinaceae, iar Abies, Picea și Pinus sunt printre cele mai mari. Chiar dacă există multe asemănări între brad, pin și molid, există și foarte multe diferențe între ele.
În primul rând, bradul se deosebește de celelalte specii de conifere prin așezarea frunzelor. Sunt dispuse de-a lungul crengilor în același plan, față de alte conifere, care sunt dispuse de jur-împrejurul crengilor. De asemenea, frunzele bradului sunt mai moi decât ale altor conifere.
Diferența dintre brad și molid este mai ușor de făcut. Frunzele la brad sunt dispuse de pe o parte și de alta, toate fiind orientate pe același plan. La molid, frunzulițele sunt dispuse radial în jurul crengilor, fiind orientate în diverse direcții.
Citește și: Cum păstrezi bradul de Crăciun mai mult timp. Trucuri ca să reziste
De asemenea, bradul are crengile mai scurte și mai bogate în frunze. Pe de cealaltă parte, molidul are crengile mult mai lungi. Culoarea trunchiului este un alt mod de a diferenția brazii. Cea brun-cenușie este a bradului, iar cea brun-roșcată a molidului.