Ce deține România și este unică în lume. A scăpat cu viaţă din 2 războaie mondiale și a fost închisă de comunişti

de: Ștefan R. Apostol
31 03. 2022

Pe lângă clădirile istorice și de patrimoniu din București, locuitorii capitalei se mai pot mândri cu un edificiu unic în Europa. Celebra grădină botanică „Dimitrie Brândză”, situată în zona Cotroceni din București. Grădina se întinde pe 17,5 hectare și adăpostește peste 10.000 de specii de plante, unele dintre ele unice în lume. Dar, în afară de unicitatea speciilor de aici, Grădina Botanică din București mai are ceva special. Construită în 1891, există o seră, proiectată de arhitectul peisagist belgian Louis Fuchs. Astăzi se află într-un plin proces de reabilitare, după ani de zile în care a fost lăsată în paragină.

Grădina Botanică „Dimitrie Brândză”, unică în Europa

Grădina Botanică din București a fost înființată în 1860 de către Facultatea de Medicină și Farmacologie, la inițiativa doctorului Carol Davila, în urma unui decret semnat de Alexandru Ioan Cuza.

În 1874, grădina a fost mutată în centrul orașului, în fața universității. Dimitrie Brândză, profesorul însărcinat cu supravegherea grădinii, a depus mari eforturi pentru a obține condiții mai bune de dezvoltare și un spațiu mai larg pentru aceasta.

În 1884, demersurile sale au avut succes. Este momentul în care grădina a fost mutată din nou, de data aceasta în locația actuală.

Noile sere au fost construite după modelul Grădinii Botanice din Liège, iar noul ierbar și muzeul botanic au funcționat până la bombardamentul din 1944, care l-a deteriorat parțial.

În 1954, situația grădinii începea să se stabilizezedin nou. Conform unei decizii a autorităților, Grădina Botanică era plasată din nou în custodia Universității din București, pe care o menține până în prezent.

Procesul de restaurare a fost marcat de construcția unui complex de sere. Serele au menirea să asigure materialul necesar sectoarelor exterioare.

Tot atunci s-a înființat și noul Institut Botanic, în 1960, și ulterior, Muzeului Botanic în 1978.

Suprafața reală a așezământului este de 17,5 hectare și este organizată pe sectoare. Unele din aceste sectoare sunt amplasate în aer liber, cu plante perene sau anuale rezistente la iarnă.

Alte sectoare se află în interior, unde plantele conservate sau vii sunt protejate în diverse moduri.

În Muzeul Botanic sunt expuse colecții de la plante presate la plante uscate sau conservate în formaldehidă.

Citește și: Gara de Nord, file de istorie. 12 detalii fascinante din trecutul celei mai mari gări a Bucureștiului

Sera unică, imaginată de arhitectul peisagist belgian Louis Fuchs

În interiorul Grădinii Botanice, în 1891, arhitectul peisagist belgian Louis Fuchs era invitat să realizeze arhitectura unei sere unice, în stil victorian. Perioada de realizare a serei a fost între anii 1889-1891.

Ulterior, ca urmare a celor două conflagrații mondiale, sera avea să sufere pagube în urma bombardamentelor.

Este refăcută după finalul celui De-al Doilea Război Mondial, dar de atunci și până astăzi a intrat, din păcate, într-un proces de degradare.

Cei de la B365 au demarat un amplu proiect, intitulat „Make Bucharest Great Again”, în care readuc în atenția bucureștenilor siturile de patrimoniu, precum Grădina Botanică și sera imaginată și construită de Louis Fuchs.