Ce descoperire tipic românească a făcut Elena Lasconi în Câmpulung Muscel: „Dedesubt totul explodează”

de: Ștefan R. Apostol
28 04. 2022

De când a preluat frâiele orașului Câmpulung Muscel, Elena Lasconi s-a confruntat cu multe probleme de infrastructură. Deși în aceste zile centrul orașului este un adevărat șantier, noul primar spune că proiectele de reamenajare sunt în derulare. Dar apar de la o zi la alta alte probleme, precum cele legate de rețeaua de canalizare. Deși orașul a fost al doilea, după București, cu apă curentă la robinet, rețeaua este într-un stadiu avansat de degradare, mai spune Elena Lasconi.

Elena Lasconi și probleme de infrastructură din Câmpulung Muscel

Încă din primele zile ale mandatului de primar, Elena Lasconi vorbea de mari probleme găsite. Atât în primărie, cât și în oraș, de la o zi la alta au apărut tot felul de probleme. Cele mai grave au fost cele de infrastructură, probleme lăsate de vechile administrații nerezolvte nici până astăzi.

Cu toate astea, noul primar a avut câteva realizări, printre acestea diminuarea facturilor locuitrilor din Câmpulung Muscel, despre care amintea la un moment dat Elena Lasconi:

„La începutul mandatului am găsit o dezordine generală în ceea ce privește facturile la electricitate și gaze din Primărie și unitățile subordonate. Plăteam tarife diferite, unele chiar mai mari decât prețul pieței. Ce am făcut? Am negociat pe bursa de mărfuri tarifele pentru toate acestea.

Rezultatul: de la 185 lei/KWh la gaze cât se plătea am negociat la 98 lei/KWh. La energie de la 325 lei/KWh la 231 lei/KWh. Am economisit aproape un milion și jumătate de lei, cam doi kilometri de drum asfaltat. Contractele sunt valabile până la 1 Martie”, anunța Elena Lasconi.

„Toate conductele sunt de peste 100 de ani. Dedesubt totul explodează”

Așa cum spuneam, în aceste zile Elena Lasconi a aflat care este starea rețelei de apă potabil din oraș. Orașul Câmpulung Muscel a fost al doilea oraș din România, după capitală, care reușea să-și alimenteze populația cu apă potabilă.

Dar astăzi, la 100 de ani de la acel moment, toate țevile explodează. Cu alte cuvinte, infrastructura de alimentare cu apă se află într-un avansat stadiu de degradare. Dar, optimistă din fire, Lasconi spune că va demara proiecte de reabilitare cu ajutorul banilor veniți prin PNRR.

“Prin Ministerul Mediului, pe PNRR, vrem să depunem pentru insule de colectare selectivă și platforme îngropate și extinderea rețelei de canalizare și apă. Aici stăm foarte prost. Câmpulung, paradoxal, a fost al doilea oraș din România care avea apă la robinet. Acum toate conductele sunt de peste 100 de ani și ar trebui să le schimbăm și pe acestea. Dedesubt totul explodează.

Avem foarte multe situații de genul acesta în oraș. Noi am zis că vrem să începem cu partea de dedesubt, să o facem ca la carte și apoi să ne gândim la a investi bani pentru asfaltare. Până a apărut PNRR am depus pe POIM pentru dezinfectant, tablete, pentru perioada asta de pandemie. Am profitat de asta.

Când se va deschide C10 vom depune de cel puțin 2,4 milioane euro. Vrem să cumpărăm vreo 8 autobuze electrice. Noi stăm foarte prost cu transportul. Vrem să luăm stații de așteptare inteligente. Vrem să depunem pentru a avea un PUZ pe zona centrală, care ne va ajuta foarte mult”, a declarat primarul Elena Lasconi.

Rămâne de văzut când vor ajunge banii. Când se vor demara concret proiectele de reabilitare nu se știe încă.