Ce cumpără românii din farmacii în pandemie. Au crescut vânzările, oamenii se îngrămădesc

Ce cumpără românii din farmacii în pandemie. Au crescut vânzările, oamenii se îngrămădesc
Pandemia a influențat pozitiv vânzările din farmaciile din România

Anul trecut, în aceeași perioadă, valoarea pieței farmaceutice din România, a crescut anul trecut la  3,8 miliarde euro. Dacă ținem cont de situația actuală, concluzia ar fi că anul ăsta această piață s-a dublat. Și este plauzibil scenariul ținând cont de fluxul mare de clienți pe care farmaciile le au acum. Farmaciile au rezistat restricțiilor, și au reușit vânzări record de medicamente, în pandemie.

Farmaciile luate cu asalt de populație

Conform unei statistici publicate la începutul acestui an de ZF.ro, vânzările de medicamente eliberate pe bază de rețetă în farmacii au crescut cu doar 0,5% anul trecut, la 377,4 milioane de cutii.

Vânzările de medicamente fără prescripție medicală au crescut cu 5,5%, la 217,8 milioane de cutii, iar vânzările de medicamente în spitale au scăzut cu 1,8% , la 30,3 milioane de cutii.

Doecamdată nu există o cifră reală a vânzărilor pe cele 9 luni din acest an, dar dacă ținem cont de ce se întâmplă la nivel național, am putea spune că s-au dublat.

Vânzările în farmaciile din Iași peste media anului 2019

Un caz de aglomerare și luare cu asalt în farmaciile din România, este și la Iași. Aici românii au ajuns să cumpere diferite medicamente, recomandate sau nu de medicii, imunitate.

Afluxul de clienți se datorează și temerilor cu privire la o posibilă infectare cu noul virus. Pe de-o parte frica de infectare, pe de alta începutul sezonului rece, în care gripa sezonieră este pe cale să apară, sunt motivele pentru care majoritatea locuitorilor Iașului au lua cu asalt farmaciile.

Multe din medicamentele cumpărate sunt pentru imunizare împotriva gripei sezoniere, medicamente cu conținut ridicat de vitamina D3 și Zinc. O statistică făcută de reprezentații din farmaciile ieșene, spune că opt din zece clienți solicită o cutie de vitamine, Zinc sau pentru creșterea imunității.

”După ce a început anul școlar, tot mai mulți pacienți au dorit să cumpere medicamente pentru imunitate. Comprimatele care conțin zinc și vitamina D3 sunt cele preferate de ieșenii care, la auzirea zvonurilor și a sfaturilor celor apropiați, consideră că aceste medicamente o să le fie de mare ajutor pentru a reduce riscul de îmbolnăvire cu Coronavirus, dar și pentru a preveni o gripă în perioada sezonului rece”, a explicat o farmacistă din Iași.

Vânzări în 2020 cu 70 la sută mai mari

Anul trecut, la nivel național, vânzările la medicamente fără prescripție medicală au crescut cu 5,5%, la 217,8 milioane de cutii. Cu toate astea, anul acesta, procentul este cu 7o% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.

Aici vorbim clar de medicamentele de imunizare, vitamine, etc. Oficialii din farmaciile ieșene spun că vânzările au crescut în anul 2020 cu peste 70 la sută.

”Anul trecut, pacienții cumpărau alături de tratamentul pentru răceală și gripă și câteva vitamine pentru ei, în cantități mici. Acum vin și ne cer sfatul, vor să conțină și Zinc și alte vitamine, fiind dispuși să cheltuie cu mult în plus față de anii precedenți. Avem vânzări mai mari cu 70% față de aceeași perioadă a anului 2019.

Farmaciile din Iași, vânzări cu 70% mai mari
Farmaciile cele mai vantajate afaceri în pandemie

Le consumă preventiv, ne spun că vor un produs bun care să le întărească imunitatea în cel mai scurt timp. Sunt persoane care vin cu rețete de la medici pentru tratamente homeopatice, dar nu la fel de des ca cei care caută medicamente pentru imunitate”, au declarat reprezentanții unei farmacii din Iași.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI