Ce conţine telemeaua din Lidl, Kaufland sau Carrefour. Nu o mai cumpăra dacă scrie aşa ceva pe etichetă

de: Bișinicu Andreea
26 02. 2023

Atunci când cumperi produse lactate, specialiștii te sfătuiesc să alegi cu atenție sortimentele alese. Unii comercianți din marile supermarketuri te pot păcăli să crezi că este fabricată din lapte, în timp ce unele brânzeturi pot fi amestecate cu grăsime vegetală, lapte sau margarină. Cum deosebești brânza bună de cea nerecomandată de experți.

Cum îți dai seama dacă telemeaua este naturală sau nu

Primul lucru pe care trebuie să-l verifici, atunci când te afli în fața unui galantar cu brânză este prețul setat. Brânza telemea fabricată din lapte va costa mai mult față de produsele ce conțin grăsimi vegetale.

Un alt aspect de care trebuie să ţinem cont este culoarea brânzeturilor. O brânză făcută din grăsimi vegetale va fi mai albă decât una obţinută numai din lapte.

De asemenea, textura brânzei naturale este diferită față de cea amestecată cu unt sau margarină. Brânza din grăsimi vegetale este mai compactă şi mai moale, pe când cea din lapte este mai aerată.

Legea nu interzice adaosurile de lapte praf si grăsimi vegetale în produsele pe bază de lapte proaspăt. Cu toate acestea, fabricantul este obligat să menţioneze clar acest lucru pe etichetă şi nu mai are voie să folosească denumirile consacrate: unt, smântână, telemea.

Așadar, data viitoare când mergi la Lidl, Kaufland, Carrefour sau alte supermarketuri pentru cumpărături, să verifici foarte bine conținutul etichetelor produselor alimentare.

Citește și Câtă brânză este recomandat să mănânci în noaptea de Revelion. Mihaela Bilic îţi spune pe care să o eviţi

Trucul genial care te ajută să verifici brânza dacă este naturală

În ceea ce privește textura brânzei, telemeaua din lapte de vacă, oaie sau capră trebuie să fie ușor aerată. Dacă observi că ai cumpărat un produs extrem de neted, atunci există mari șanse ca acesta să nu fie natural.

Potrivit specialiștilor, clorura de calciu întăreşte produsul. Așadar, tot ce trebuie să faci este să tai o bucată cât o cutie de chibrituri, pe care o vei congela și o vei verifica a doua zi, după ce ai dezghețat-o.

Dacă brânza se sfărâmă, vei ști că nu este naturală. Dacă nu ai timp să parcurgi pașii procesului de mai sus, poți pune bucățica de telemea în apă fiartă. Nu trebuie să se topească mai mult de 40% la fierbere, altfel e 80% margarină.

Când pui brânza la desărat, în cazul în care laptele nu a fost de calitate, telemeaua se va înmuia, dar dacă laptele a fost bun, va rămâne fermă.

Citește și Ce conţine brânza din Lidl, Kaufland, Carrefour şi alte magazine, de fapt. Anunţul făcut de ANSVA