31 ian. 2023 | 09:44

Ce conține muștarul din magazinele Lidl și Kaufland. Mare atenție când îl consumi

Sănătate
Ce conține muștarul din magazinele Lidl și Kaufland. Mare atenție când îl consumi
Noi studii InfoCons arată ce conține muștarul din magazine

Majoritatea gospodinelor folosesc acest produs la diferitele preparate, dar suntem convinși că nu și-au pus întrebarea ce conține muștarul din magazinele Lidl și Kaufland. În cele ce urmează încercăm să tragem un semnal de alarmă, așa că mare atenție când îl consumi!

Noi studii InfoCons arată ce conține muștarul din magazinele Lidl și Kaufland

Toată lumea știe cu siguranță că muștarul este o plantă cu flori care a fost cultivată și folosită ca condiment de mii de ani. Semințele și uleiul plantei sunt recunoscute pentru valoarea lor culinară, acestea sunt amestecate cu mirodenii și oțet pentru a forma produse de muștar disponibile în comerț.

Semințele de muștar alb sunt amestecate cu turmeric pentru a forma muștar galben, în timp ce muștarul Dijon este fabricat din amestecuri de semințe de muștar negru sau maro. Gustul și aroma amară sau înțepătoare a muștarului se datorează prezenței unui compus numit izotiocianat de alil, care se găsește și în alte condimente, inclusiv în hrean și wasabi.

Dar, de cele mai multe ori, muștarul despre care vorbeam mai devreme, cel puțin în supermarketuri, precum Lidl și Kaufland, s-ar putea să nu fie chiar atât de sănătos pe cât este declarat. Ba mai mult, conform unor studii recente InfoCons, cantitate de substanțe dăunătoare sănătății consumatorului sunt în cantități mari, și de cele mai multe ori, nespecificate pe eticheta acestora.

Așa se face că InfoCons a publicat recent un nou studiu de caz, făcut asupra acestui produs, muștarul, din magazinele mari, precum Lidl și Kaufland, iar concluziile am putea spune că nu sunt deloc îmbucurătoare.

Vezi și: Produsele de la Lidl şi Kaufland scoase de la raft, sunt periculoase. Să nu le consumi, trebuie aruncate imediat!

Studiul s-a făcut pe cel puțin 100 de produse, iar unul din rezultate spune că în componența muștarului ponderea semințelor de muștar este cuprins între 10 și 55%, după cum urmează:

  • 0,01 % au 55% boabe de muștar;
  • 0,01% au 50% boabe de muștar;
  • 0,01% au 46% boabe de muștar;
  • 0,05% au 10% boabe de muștar.

 

Studiul mai arată că la producția acestui produs s-a folosit și făină de muștar, proporția fiind cuprinsă între 10 și 20%:

  • 0,27% au 20% făină de muștar;
  • 0,01% au 10% făină de muștar.

 

„Conform datelor culese, 37% din produsele studiate, nu menționează proveniența ingredientului principal, în conformitate cu regulamentul 1169/2011.

În ceea ce privește produsele alimentare, trebuie puse în aplicare normele de indicare a țării de origine sau a locului de proveniență a ingredientului primar.

În articolul 26, aliniatul 1 se precizează stabilirea normelor generale și cerințelor privind indicarea țării de origine sau a locului de proveniență a produselor alimentare, care se aplică fără a aduce atingere dispozițiilor specifice ale Uniunii.”, e una din concluziile studiului InfoCons.

Peste 80% din muștarul testat plin de E-uri

Un alt rezultat, deloc de neglijat, este componența substanțelor neconforme, și mai ales dăunătoare consumatorilor. Așa se face că proporția de 88% cu conținut de E-uri este una demnă de a trage un semnal de alarmă, mai ales pentru producători și furnizori:

  • 1% din produse au în compoziție 6 E-uri;
  • 9% din produse au în compoziție 4 E-uri;
  • 20% din produse au în compoziție 3 E-uri;
  • 31% din produse au în compoziție 2 E-uri;
  • 27% din produse au în compoziție 1 aditiv;
  • 12% din produse nu au în compoziție E-uri;

Vezi și: Cât de periculoase sunt bomboanele de pom, de fapt. E ireal câte E-uri conțin acestea

Ceea ce este și mai grav, spun cei de la InfoCons prin acest studiu, este că substanțele nocive, precum caroteni sau beta-caroten, se regăsesc în testele făcute la peste 59% din produsele regăsite în magazine, același lucru fiind și la alte substanțe, după cum urmează:

  • 59.09% dintre produsele studiate au avut în componență caroteni/beta-caroten (E160a);
  • 32.95% dintre produsele studiate au avut în componență guma xantan (E415);
  • 23.86% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);
  • 23.86% dintre produsele studiate au avut în componență riboflavina (E101).

 

În același timp, mulți alți specialiști în sănătatea alimentară spun că, în timp ce muștarul și uleiul de muștar sunt în general sigure atunci când sunt consumate pe cale orală, izotiocianații de alil prezenți în acești compuși pot provoca iritații ale pielii.

Brutarii și angajații din restaurante au dezvoltat iritații la nivelul degetelor și mâinilor după ce au manipulat muștar și ridichi, care fac parte din familia muștarului, iar testele pentru alergii au relevat reacții pozitive la izotiocianații prezenți în aceste plante.

Unele persoane au dezvoltat reacții alergice severe după ce au consumat muștar. În Franța, de exemplu, unde muștarul este utilizat pe scară largă ca condiment, acesta este a patra cea mai frecventă cauză de alergii alimentare, după lapte, ouă și arahide.

Deoarece muștarul este prezent într-o varietate de alimente, inclusiv în pansamente pentru salate, murături și sos pesto, persoanele care sunt susceptibile la alergii alimentare ar trebui să analizeze cu atenție etichetele ingredientelor înainte de a consuma aceste alimente.

Parteneri
Cine este soția lui Mihai Gâdea. Agatha Kundri este discretă în ceea ce privește viața sa
Redactia.ro
Serialul lansat recent care te va ține lipit de ecran. Este bazat pe un celebru roman, iar finalul e complet neașteptat
Click.ro
Militarii ucraineni au transmis salutul „călduros” trupelor nord-coreene din Kursk: Le-au atacat cu drone kamikaze cu Moș Crăciun
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum a fost surprinsă Lidia Buble alături de Horațiu Nicolau, iubitul ei în vârstă de 63 de ani / FOTO
Unica.ro
Celebru club din Italia, preluat de români. Afacerea e aproape perfectată
EVZ.ro
Cum va fi vremea în noaptea dintre ani și în primele săptămâni ale lunii ianuarie 2025. Meteorologii au actualizat prognoza meteo
Spynews
Verdict pentru Călin Georgescu. Nu mai poate fi oprit de nimeni
Capital.ro
S-a iubit cu Florin Chilian, a dispărut din showbiz, a născut, iar acum e complet schimbată. Imagini rare cu soțul și fetița ei
Avantaje
LOVITURĂ pentru ROMÂNIA! S-A DECIS la NIVEL MONDIAL!
Mediaflux
Cine este adolescenta de 15 ani, care a ucis un elev și o profesoară într-o școală. Ce alte planuri periculoase avea
Spynews.ro
Chefi la cuțite, 17 decembrie 2024. Cine a câștigat al șaselea battle. Un concurent din echipa verde a fost eliminat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro