Margarina este un produs alimentar procesat, conceput în așa fel încât să aibă gust și aspect similar cu untul. Este adesea recomandată de specialiștii în nutriție, însă în anumite condiții. Ce conţine margarina din Lidl, Kaufland sau alte magazine. Când știi că a devenit periculoasă și trebuie să o eviți.
Margarina modernă este fabricată, în general, din uleiuri vegetale. Produsul alimentar se încadrează în categoria celor foarte procesate. În ultimele câteva decenii, specialiștii din industria alimentară au folosit un procedeu, ce poartă numele de hidrogenare, pentru a întări uleiurile vegetale din margarină.
Procesul de hidrogenare mărește conținutul de grăsimi saturate din ulei. Se formează, însă, un produs secundar, anume grăsimile trans nesănătoase. Din cauza acestora, consumatorii riscă să dezvolte afecțiuni cardiace sau să se confrunte cu o creștere semnificativă a colesterolului. Cu ajutorul unui alt proces, interesterificare, specialiștii au obținut un fel de margarină fără grăsimi trans în compoziție.
Tipurile actuale de margarină sunt fabricate din uleiuri vegetale care conțin grăsimi polinesaturate. Acestea din urmă pot să scadă nivelul colesterolului „rău” (LDL), dacă sunt folosite în locul celor saturate. În margarina vândută în prezent, se pot regăsi și grăsimi esențiale omega 3 și 6. Cum uleiurile vegetale sunt lichide, la temperatura camerei, specialiștii le modifică structura chimică în așa fel încât să se solidifice.
Margarina care se comercializează în prezent, inclusiv pe piața din România, poate să conțină mai mulți aditivi alimentari. Printre aceștia se pot număra și emulgatori și/sau diverși coloranți. Margarina vândută în supermarketurile lanțurilor de magazine Lidl, Kaufland etc. nu face excepție din acest punct de vedere.
Care tip de margarină este periculoasă, de fapt, și ce trebuie să evităm să mâncăm? În general, margarina comercializată în prezent în magazine poate fi consumată cu încredere, spun specialiștii. Însă cu o condiție crucială: să nu prezinte grăsimi trans în compoziție.
Așa cum am precizat deja, grăsimile trans pot să conducă la dezvoltarea unor boli serioase de inimă. Poți verifica ingredientele din produs pe eticheta acestuia.
Cele mai recomandate tipuri de margarină sunt cele care prezintă un aport semnificativ de Omega 3. Specialiștii din domeniul nutriției recomandă consumul acestui tip de produs cu pâine. Însă, nu în cantități mari.
În ceea ce privește margarina industrială sau cea din patiserii, trebuie evitată cu orice preț. Margarina de gătit, care se folosește la deserturi și alte preparate din bucătărie, nu este recomandată consumului zilnic.