Ce conţine fiecare tip de pâine din Lidl, de fapt. O cumperi mereu proaspătă, dar nu ştii ce mănânci

de: Ștefan R. Apostol
07 02. 2024

Când vine vorba de ceea ce mâncăm, este important să știm ce conțin acele produse, fie chiar și alimentele de bază, precum este și pâinea. Toți o cumpărăm, dar ți-ai pus întrebarea ce conţine fiecare tip de pâine din Lidl, de fapt? O cumperi mereu proaspătă, dar nu ştii ce mănânci, așa că, citește mai departe și află aceste detalii importante.

Cele mai bune și cele mai proaste pâini, potrivit dieteticienilor

Atunci când intrăm în marile magazine, precum Lidl, vom găsi în rafturi diferite sortimente de pâine, printre ele găsești poate și cea mai nutritivă pâine. Cu forme, arome și tipuri aparent nesfârșite, fiecare promite propriile beneficii pentru sănătate, dar cât de bună este pâinea din magazine?

Vezi și: Ingredientul surpriză pe care să îl pui în aluatul de pâine. Aşa va ieşi pufoasă ca la brutărie

Conform specialiștilor, există tipuri de pâine bună și mai puțină bună, atât din punctul de vedere al conținutul nutrițional, dar și datorită modului de fabricație. Deși pâinea poate fi considerată un „carbohidrat rău”, cu siguranță nu este așa.

Dar tipul de pâine pe care îl alegem determină câte vitamine și nutrienți primiți cu fiecare felie, sunt de părere dieteticienii. Și, în acest sens, ne-am decis să aflăm ce conţine fiecare tip de pâine din Lidl, de fapt. Așadar, citește mai departe și află detaliile.

Ce conţine fiecare tip de pâine din Lidl, de fapt

Pentru început, precizăm că în oferta retaielrului sunt cel puțin 12 sortimente de panificație, de la chiflele simple și până la pâinea ciabatta cu măsline, iar prețurile variză în funcție de ceea ce vă doriți să cumpărați. Așadar, să le luăm pe rând, și să aflăm ce conţine fiecare tip de pâine din Lidl.

Pâinea Campionilor

Așa cum este prezentat în dreptul acestui produs, Lidl oferă clienților săi acest sortiment de pâine, precizând în descrierea produsului și care sunt ingredientele folosite la prepararea acestui fel de pânine, după cum urmează:

  • 50% făină de grâu,
  • apă,
  • 8,20% semințe de in,
  • 6,90% semințe de floarea-soarelui,
  • 1,70% semințe de susan,
  • 1,20% semințe de mac,
  • sare iodată,
  • maia naturală din făină de secara,
  • drojdie,
  • făină de malț de orz,
  • premix de panificație (făină de grâu pregelatinizată, făină de grâu, acid ascorbic).

Există, bineînțeles, și o atenționare referitoare la posibilii alergeni, specificând că este vorba de „Cereale care conțin gluten și produse derivate, semințe de susan și produse derivate.”. Acest produs are 700 de grame.

Vezi și: Ce conține pâinea Pădurarului din magazinele Lidl România. Clienții cumpără fără să știe

Pâinea Pădurarului

Acest sortiment de pâine are 450 de grame și, așa cum precziează retailerul, „ste apropiată ca formă de tradiţionala franzelă, dar vine din Polonia și cucerește prin mixul deosebit de cereale din compoziţia sa.” În ceea ce privesc ingredientele, cu o marjă de eroare, au aproximativ aceleași elemente ca și produsul anterior, după cum urmează:

  • 53% făină de grâu,
  • 20% făină de secară,
  • apă,
  • semințe de floarea-soarelui,
  • semințe de soia,
  • semințe de in,
  • sare,
  • drojdie,
  • extract de malț de orz (malț de orz, apă),
  • făină din malț de grâu prăjit,
  • agent de tratare a făinii: acid ascorbic.

Pâine țărănească cu cartofi

După cum îi spune și numele acest sortiment de pâine este regăsit de obicei la țară, iar la cele 415 grame ale sale, această pâine țărănească cu cartofi poate fi o alegere bună și gustoasă pentru fiecare dintre noi. Ca și ingrediente, sortimentul are următoarele elemente în compoziția sa:

  • 57% făină de grâu,
  • 9% făină de secară,
  • apă,
  • 10% fulgi de cartofi,
  • drojdie,
  • sare,
  • agent de tratare a făinii: acid ascorbic

Deși ne-am fi dorit ca unul din ingerdiente, și anume cartofii, să fie naturali, poți încerca sortimentul, dacă nu ai făcut-o până acum, și să vezi dacă este pe gustul tău.

Vezi și: Cât poți consuma pâinea depozitată în frigider, de fapt. Detaliul pe care mulți îl ignoră

Pâine multicereale

Pâinea din mai multe cereale și pâinea din cereale integrale nu sunt egale. Pâinea din mai multe cereale poate fi integrală, dar nu este neapărat așa. Multicereale înseamnă pur și simplu că pâinea este făcută cu mai multe tipuri de cereale, dar acestea pot fi rafinate și lipsite de nutrienți. În cazul acestui sortiment oferit de Lidl, vorbim de o pâine cu un alt tip de făină, dar și un conținut mărit de cerelea, cel puțin pe hârtie. Iată care sunt ingredientele acestui sortiment de 400 de grame:

  • făină albă de grâu tip 650,
  • făină pregelifiată de porumb,
  • 7% făină de secară,
  • 3,4% seminţe de in,
  • 2% fulgi de ovăz,
  • 0,2% seminţe de susan,
  • 0,8% seminţe de floarea-soarelui,
  • apă,
  • sare iodată,
  • drojdie,
  • griş din grâu,
  • zahăr,
  • ulei vegetal de floarea-soarelui,
  • tărâţe de grâu,
  • condiment,
  • aluat acid de secară,
  • acidifiant: acid acetic, gluten din grâu, făină din malţ de grâu,
  • antioxidant: acid ascorbic.

Pâine Ciabatta

Cele mai multe pâini de specialitate, cum ar fi ciabatta, pâinea pita, focaccia și brioche, sunt făcute, în mod normal, din făină albă rafinată. De asemenea, deseori, aceste pâini sunt făcute cu ingrediente mai bogate în grăsimi, cum ar fi untul sau ouăle. De asemenea, nu presupuneți niciodată că o pâine de specialitate este fără gluten, recomandă ea.iată ingredientele pentru acest sortiment, simplu:

  • 57% făină de grâu,
  • 2% făină de secara,
  • 1,5% făină de grâu,
  • maia naturală din făină,
  • apă,
  • 1,1% sare,
  • drojdie,
  • făină de malț de orz
  • extract de malț de orz

Ca și în cazul tuturor pâinilor, veți dori să verificați dacă pe ambalaj există o etichetă fără gluten dacă aveți sensibilitate la gluten sau intoleranță la gluten.

Vezi și: Cu ce preţ pleacă pâinea din fabrică. Românii plătesc mult în plus pentru produsul de bază

Pâine Ciabatta cu măsline

Așa cum îi spune și numele acest sortiment, de fapt o specialitate, în afară de ingredientele deja enunțate mai are în conținutul ei și măsline, dar în cazul produsului oferit de Lidl lucrurile stau puțin altfel, când vine vorba de ingrediente:

  • făină de grâu,
  • apă,
  • amestec de ciabatta,
  • măsline,
  • făină de secară,
  • sare,
  • drojdie,
  • oregano

Baghetă franțuzească

Genu acesta de specialități, v-ați dat seama, vine din Franța, și în mod normal produsul este unul specific brutăriilor franceze. În cazul produsului nostru, vorbim de o specialitate de panificație, la 300 de grame, cu următoarele ingrediente:

  • făină albă de grâu tip 650,
  • faină de grâu pregelatinizată,
  • apă,
  • drojdie,
  • sare iodată,
  • gluten din grâu,
  • antioxidant (acid ascorbic),
  • făină de malț (grâu).

Ultimele pe lista noastră sunt specialitățile de panificație, cunoscute sub numele de chifel, simple, cu susan, sau în stil țărănesc, toate fiind la 60 de grame, respetiv 80 de grame pentru sortimentul țărănesc.

De unde știi ce pâine este sănătoasă?

Există puține lucruri mai reconfortante decât pâinea: o felie caldă, proaspăt scoasă din cuptor, o bucată de pâine prăjită cu unt sau un bol de budincă de pâine cu cremă pentru desert. Pâinea este, fără îndoială, delicioasă și poate fi cu adevărat un aliment sănătos în sine. Acest lucru este spre surprinderea multora, deoarece carbohidrații au fost din ce în ce mai mult denigrați de-a lungul anilor .

Vezi și: Care este diferența dintre pâinea albă și cea neagră. Puțini oameni știu asta

De asemenea, este adevărat că unele tipuri de pâine sunt mai sănătoase decât altele, ceea ce înseamnă că furnizează mai mulți nutrienți, și mai disponibili. Dar, cu atât de multe soiuri de pâine existente, dintre care majoritatea sunt încărcate cu afirmații confuze pe ambalaj, poate fi greu de determinat care este, de fapt, cea mai sănătoasă opțiune de pâine pentru tine și familia ta.

iată câteva criterii după care îți poți da seama dacă ceeac e cumperi este, cât de cât, sănătos:

  1. Dacă este făcut cu 100% cereale integrale, și spune clar acest lucru.
  2. Dacă conține 3 sau mai multe grame de proteine.
  3. Dacă are 2 sau mai multe grame de fibre pe felie.
  4. Dacă are o cantitate moderată de sodiu (aproximativ 160 mg sau mai puțin).
  5. Dacă este făcută din cereale germinate.
  6. Dacă este din aluat acru.
  7. Dacă are o listă de ingrediente scurtă și ușor de recunoscut.
  8. acă are puțin sau deloc zahăr adăugat.
  9. Dacă conține nuci și semințe.
  10. Dacă este fără gluten (pentru cei sensibili și/sau alergici).

Pâinea făcută fără gluten este deosebit de importantă pentru cei care fie au boala celiacă, fie au o sensibilitate extremă la gluten. În timp ce pâinile germinate și cele cu aluat acrișor pot avea cantități diminuate de gluten, ele conțin totuși această proteină de grâu și pot provoca daune la pacienții celiaci sau tulburări gastrointestinale extreme la cei extrem de sensibili la gluten.

Dacă vă încadrați sub oricare dintre aceste două umbrele, căutați o pâine fără gluten făcută cu ingrediente pe care le recunoașteți și care sunt, în mod ideal, din cereale integrale sau minim procesate. De exemplu, optați pentru o pâine făcută cu făină de orez brun în detrimentul făinii de orez alb.

Concluzie

Acum ai toate aceste informații, precum și multe alte sfaturi. În acest moment știi și ce conţine fiecare tip de pâine din Lidl, de fapt, iar decizia îți aparține. Până la urmă, fiecare dintre noi știm ce este bun și ce nu pentru sănătatea noastră.