Ce conține, de fapt, brânza feta. Mulți români nu știu ce mânâncă

de: Ștefan R. Apostol
02 09. 2022

Feta este cea mai cunoscută brânză din Grecia. Este o brânză moale, albă și sărată, foarte hrănitoare și o sursă excelentă de calciu. Ca parte a bucătăriei mediteraneene, această brânză este folosită în diferite de feluri de mâncare, de la aperitive la deserturi. Iată tot ce trebuie să știi despre ce conține, de fapt, brânza feta. Mulți români nu știu ce mânâncă.

Brânza feta, o delicatesă grecească

Nimic nu se compară cu gustul bogat și sărat, proaspăt și picant al brânzei feta. Fie că este fărâmițată pe o salată, aruncată în paste sau stropită cu ulei de măsline și servită pe o pâine plată, feta aduce întotdeauna o aromă deplină.

Dar cum se prepară brânza feta? După cum am stabilit, încă de la început, brânza Feta este originară din Grecia. Este un produs cu Denumire de Origine Protejată (DOP), ceea ce înseamnă că numai brânza produsă în anumite zone din Grecia poate fi numită „feta”.

În aceste regiuni, feta este făcută cu lapte de oaie și capră. Acest mediu special este cel care conferă brânzei caracteristicile sale unice. Aroma fetei este picantă și ascuțită atunci când este făcută cu lapte de oaie, dar mai blândă atunci când este combinată cu lapte de capră.

Feta este produsă în blocuri și este fermă la atingere. Cu toate acestea, se poate fărâmița atunci când este tăiată și are o senzație cremoasă în gură.

Vezi și: Brânza de post care înlocuiește cu succes lactatele până la Înviere. Ce sortimente poți mânca

Tot ce trebuie să știi despre ce conține, de fapt, brânza feta

Adevărata feta grecească este făcută din lapte de oaie sau dintr-un amestec de lapte de oaie și de capră. Cu toate acestea, laptele de capră nu poate reprezenta mai mult de 30% din amestec.

Laptele folosit la fabricarea brânzei este de obicei pasteurizat, dar poate fi și crud. După ce laptele este pasteurizat, se adaugă fermenți de acid lactic pentru a separa zerul de caș, care este format din proteina cazeină.

Apoi, se adaugă cheag pentru a fixa cazeina. După ce acest proces este finalizat, cașul este modelat prin scurgerea zerului și plasarea acestuia în matrițe timp de 24 de ore.

După ce cașul este ferm, se taie în cuburi, se sărează și se pune în butoaie de lemn sau în recipiente metalice timp de până la trei zile. Apoi, blocurile de brânză sunt plasate într-o soluție sărată și refrigerate timp de două luni.

În cele din urmă, atunci când brânza este gata să fie distribuită consumatorilor, este ambalată în această soluție, numită saramură, pentru a-și păstra prospețimea.

Ceea ce poate puțini români știu, este că brânza feta este plină de nutrienți, iar 28 de grame de brânză oferă:

  • Calorii: 74
  • Grăsimi: 6 grame
  • Proteine: 4 grame
  • Carbohidrați: 1,1 grame
  • Riboflavină: 14%
  • Calciu: 14%
  • Sodiu: 13%
  • Fosfor: 9 %
  • Vitamina B12: 8 %
  • Seleniu: 6%
  • Vitamina B6: 6%
  • Zinc: 5%

De asemenea, are cantități decente de vitaminele A și K, acid folic, acid pantotenic, fier și magneziu. În plus, feta este mai săracă în grăsimi și calorii decât brânzeturile maturate, precum cheddar sau parmezan.

28 de grame de cheddar sau parmezan conțin peste 110 calorii și 7 grame de grăsime, în timp ce 28 de grame de feta au doar 74 de calorii și 6 grame de grăsime.

În plus, conține mai mult calciu și vitamine B decât alte brânzeturi precum mozzarella, ricotta, brânză de vaci sau brânză de capră.

Concluzie

După cum vedeți, această brânză este un excelent aliment, din toate punctele de vedere. Acum că ai aflat tot ce trebuie să știi despre ce conține, de fapt, brânza feta, poate vei vedea cu alți ochi acest produs. Există posibilitatea să faci și tu acasă această brânză, urmând pașii unor rețete, deja clasice.