Ce conține carnea de la McDonalds, de fapt. Mai mănânci?
Pe 15 aprilie a.c., gigantul de fast-food McDonalds a împlinit 68 de ani de viață. În toți acești ani, deși este o afacere profitabilă de fast-food, puțini știu că este și imensă afacere imobiliară, dar despre asta vorbim imediat. După 1990, a fost primul brand internațional de acest tip intrat în România, dar te-ai întrebat ce conține carnea de la McDonalds, de fapt? Citește mai departe, iar la final să răspunzi la o singură întrebare: ”Mai mănânci?”
Sunt 68 de ani de când lumea mănâncă la McDonalds
Povestea începe cu mult înainte de deveni unul din cele mai mari lanțuri de restaurante fast-food din lume, cu doi frați, Dick și Mac McDonald, care se mutau în California pentru a căuta oportunități pe care nu le aveau în New England.
După ce au eșuat în domeniul cinematografiei, s-au dovedit a avea succes în exploatarea restaurantelor drive-in. În 1948, și-au asumat un risc, eficientizându-și operațiunile și introducând sistemul Speedee Service System, cu hamburgeri de 15 cenți.
Vezi și: De unde provin toți cartofii de la McDonald’s, de fapt. Sunt foarte toxici timp de 6 săptămâni
Succesul acestui sistem a dus la crearea unei adevărate francize din care frații au vândut 14 francize, iar 10 dintre acestea au devenit restaurante în funcțiune, fără a include locația lor inițială din San Bernardino.
Dar este momentul în care un anonim vânzător de multimixere, mașini de amestecat milkshake, i-a vizitat pe frații McDonald în 1954, devenind agentul lor de franciză, iar în 1955, Ray Kroc a deschis primul McDonalds la est de râul Mississippi.
Povestea acestui Ray Kroc, care avea să-i înșele, într-un final, pe cei doi frați, este și subiectul unui film, ”The Founder”, apărut în 2016, cu Michael Keaton în rolul infamului Ray Kroc.
McDonalds este o imensă afacere imobiliară
Ceea ce poate puțină lume știe despre acest gigant, și de altfel promotorul a fost chiar Ray Kroc, este că deși succesul McDonalds poate fi atribuit în parte gustului shake-urilor și al burgerilor, adevăratul sos secret are legătură cu modul în care compania a devenit în mod discret mai mult o companie imobiliară decât un lanț de restaurante.
Aproximativ 85% din companie în 2016 a fost reprezentată de locații administrate de francizați, persoane care sunt de acord să opereze restaurante McDonalds individuale cu un privilegiu licențiat pentru branding.
Dar, mai degrabă decât să încaseze multe redevențe sau să le vândă francizaților săi echipamente de gătit, McDonalds își realizează o mare parte din venituri prin cumpărarea proprietăților fizice și apoi prin închirierea lor către francizați, adesea cu marje mari de profit.
Compania păstrează aproximativ 82% din veniturile generate de francizați, în comparație cu doar aproximativ 16% din veniturile obținute în locațiile operate de companie, care sunt reduse de cheltuielile de funcționare a acestor operațiuni, potrivit Wall Street Survivor.
Într-o analiză din 2015 a francizei McDonalds, Businessweek a citat estimările Janney Capital Markets.
Vânzările totale pentru o locație medie se ridicau la 2,7 milioane de dolari pe magazin în fiecare an, cu un profit brut de 1,7 milioane de dolari după ce se iau în calcul costurile cu mâncarea și hârtia.
Dar mai sunt și alte cheltuieli, cum ar fi chirie, salarii, publicitate, promoții, consumabile de operare, asigurări și altele.
Venitul mediu de exploatare după luarea în calcul a tuturor acestor cheltuieli se rotunjește la un venit net de doar 154.000 de dolari pe an pentru un singur francizat.
Chiria medie pentru fiecare magazin se ridică la aproximativ 22% din profitul brut mediu anual al francizatului.
Compania are peste 36.000 de locații în peste 100 de țări, așa că suma se adună rapid. Mai bine spus, McDonalds are peste 30 de miliarde de dolari în active imobiliare și profituri anuale care plusează în jurul a 4,5 miliarde de dolari, potrivit informațiilor financiare ale companiei.
Dar, cu toate aceste sume enorme, restaurantele McDonalds își păstrează cu sfințenie secretele producției sale de burgeri.
Dar, deși au încercat cu ardoare să ascundă acest aspect, lucrurile au început să iasă la lumină, așa că, vorbim despre ce conține carnea de la McDonalds, de fapt.
Tu știi ce conține carnea de la McDonalds, de fapt?
Având în vedere că McDonalds vinde mai mulți hamburgeri decât oricine altcineva de pe planetă, nu este surprinzător faptul că carnea lor de vită primește multă atenție.
Multă vreme a circulat un zvon conform căruia gigantul ar fi cumpărat carnea pentru hamburgeri de la o companie misterioasă numită ”100% Beef”, ceea ce i-a permis să afirme că hamburgerii lor sunt din carne de vită, când în realitate nu este așa.
Potrivit site-ului lor, McDonalds cumpără carnea de vită de la crescătorii de animale din Statele Unite, precum și din Noua Zeelandă, Australia și Canada, sau de la producătorii locali din celelalte state unde au francize, precum și România.
Dar, știm cu adevărat ce conține carnea de la McDonalds? Gigantul fast-food spune că unul dintre acești furnizori este compania americană ”Lopez Foods”, cu sediul în Oklahoma City.
Potrivit site-ului web al acestei companii, conform Business Insider, aceștia fac afaceri cu gigantul din 1968 și i-au furnizat nu doar carne de vită, ci și carne de porc și de pui.
Recent, tot în Statele Unite ale Americii, un ONG independent, ”Natural Rsources Defence Council”, a decis să facă noi analize asupra conținutului de carne din celebrii burgeri ai gigantului american, iar rezultatul acestor teste ne arată ce conține carnea de la McDonalds, de fapt.
Raportul publicat în urma acestor noi teste (care poate fi văzut aici) vorbea despre ”Promisiunile goale ale McDonalds care alimentează criza rezistenței la antibiotice”, relevând că, de fapt, doar două din restaurantele verificate de ONG ar folosi cu adevărat carne de vită la producția de hamburgeri, niciunul nefiind deținut de McDonalds, care a primit și cel mai slab calificativ, ”F”.
Vezi și: Ce conținea primul meniu McDonald’s. Hamburgerii au apărut mai târziu
O altă concluzie a mai arătat ce conține carnea de la McDonalds, fiind vorba, în realitate, de conținut excesiv de antibiotice, majoritatea folosite de fermierii americani la creșterea de animale, proces interzis de altfel de agențiile guvernamentale americane de reglementare.
Interdiciția venea după scandalurile din ultimii ani care au dus la celebra criză de salmonela și infecții devastatoare ca urmare a consumului de carne de vită sau de pasăre.
Acum rămâne întrebarea ”Mai mănânci?” știind că există un pericol real, tocmai datorită conținutului mare de antibiotice?