Iaurturile cu fructe reprezintă o gustare delicioasă pentru cei mici. Indiferent că le consumă dimineața, la prânz sau seara, copiii rareori refuză un iaurt dulce, după ce au terminat de mâncat. Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția asupra faptului că iaurturile cu fructe nu ar fi atât de sănătoase. Ce conțin ele, de fapt.
Potrivit unor studii realizate de către cercetători, iaurturile cu fructe comercializate în magazine nu ar conține doar substanțe naturale, întrucât au între zero şi şase E-uri şi un aport ridicat de zahăr, ceea ce ar putea favoriza, în timp, apariţia unor afecțiuni serioase precum diabetul sau obezitatea.
Specialiștii de la Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului au realizat un studiu, în care au analizat etichetele a peste 61 de iaurturi cu fructe, procurate aleatoriu de pe rafturile magazinelor.
Medicii consideră, de asemenea, că iaurturile cu fructe pot crea foarte ușor dependenţă şi, în timp, pot favoriza apariția unor probleme de sănătate în cazul copiilor.
Mai exact, studiul arată că aproape 40% din iaurturile comercializate în România au în compoziţie unul sau două E-uri, în timp ce peste 14% au în compoziţie trei E-uri.
Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPS), susține că un alt dezavantaj al acestor produse îl constituie aportul ridicat de zahăr din compoziţie.
În plus, sunt producători care nu menţionează explicit procentul de fruct conţinut de iaurturi.
„Iaurturile cu fructe răspund nevoii unei vieţi moderne de a avea disponibile variante gata de consum pentru alimente, sunt atent controlate din perspectiva siguranţei alimentare şi, în
plus, corespund noii tendinţe active la nivel de piaţă către alegeri mai sănătoase, având un conţinut caloric şi de zaharuri net mai mic decât alte alimente dulci.
Vedem tot mai des consumatori care aleg în timpul săptămânii iaurtul cu fructe ca desert mai uşor şi păstrează pentru weekend variantele de dulciuri mai grele sau mai sofisticate, în
căutarea unor soluţii de zi cu zi pentru alimente hranitoare, a unei alimentatii echilibrate si mai bine controlate caloric”, susțin oficiali din Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui, potrivit Adevărul.