Sunt gustoase, ieftine și varianta cea mai rapidă de a ne potoli foamea în momentele în care nu avem suficient timp să pregătim ceva. Mezelurile din Lidl, Kaufland, Profi și alte magazine de la noi din țară fac parte din meniul zilnic al multor români, însă puțini știu ce conțin, de fapt. Ce spun specialiștii despre ingredientele folosite la prepararea acestor produse.
Dacă intrăm în magazine și aruncăm o privire în coșurile de cumpărături ale românilor, vom observa că în cele mai multe există cel puțin un pachet de salam, șuncă sau orice alt produs ce intră în categoria „mezeluri”. Vitrinele frigorifice din Lidl, Kaufland Profi sau alte unități comerciale de la noi din țară oferă clienților o gamă variată din care să aleagă, în funcție de preferințe și buget.
Mezelurile sunt soluția cea mai simplă pentru o gustare rapidă, fiind consumate aproape zilnic de foarte mulți români. Specialiștii trag însă un semnal de alarmă, avertizând cu privire la ingredientele folosite pentru a le prepara.
Potrivit unei analize realizate de cei de la InfoCons, mezelurile – bacon, cabanos, kaizer, crenvurști etc – conțin, la o sută de grame, până la 50 de grame de grăsimi, 20 de grame dintre acestea fiind reprezentate de acizi grași saturați.
În momentul în care verificăm compoziția unui aliment pe care ne gândim să îl cumpărăm, trebuie să fim atenți la acizii grași trans – care sunt acizii grași ce au cel puțin o legătură dublă neconjugată carbon-carbon, în configurație trans (AGT). Aceștia sunt considerați a fi cele mai periculoase grăsimi pentru sănătatea organismului uman.
Acizii grași trans (AGT) sunt legați de apariția unor afecțiuni la nivelul inimii, sistemului nervos, diabetului, iar lista poate continua.
În urmă cu aproape un deceniu, profesorul Gheorghe Mencinicopsci făcea un top al celor mai nocive mezeluri pe care le consumă românii.
„Primul lucru la care trebuie să ne uităm este eticheta compoziţională, că nu există etichete nutriţionale, care să îţi spună câte glucide, câte lipide, câte proteine conţine produsul.
Trebuie să ştim că, pe etichetă, ingredientele sunt trecute în ordinea cantităţilor folosite. Dacă vedem că primul e apă, e evident că acesta este ingredientul care primează. Apoi poţi să vezi pe etichetă că urmează grăsimea şi carnea MDM, adică dezosată mecanic, care conţine resturile care au rămas pe carcase”, explica specialistul.
În topul realizat de fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare intră crenvurștii, cârnații și parizerul – trei produse ce conțin până la 40% grăsimi și care sunt făcute din carne dezosată mecanic pe care o numea „tocătură din resturi”.