04 feb. 2023 | 10:19

Ce conțin crenvurștii, cârnații și parizerul din Lidl și Kaufland. Care sunt cele mai păguboase alimente

Sănătate
Ce conțin crenvurștii, cârnații și parizerul din Lidl și Kaufland. Care sunt cele mai păguboase alimente
Cat de sanatosi sunt crenvurstii, carnatii si parizerul din Lidl sau Kaufland

Foarte mulți români se dau în vânt după crenvurștii, cârnații și parizerul din Lidl sau Kaufland, fiind alegerea perfectă pentru un mic-dejun frugal. Deși sunt absolut delicioși, asupra sănătății au un impact devastator, avertizează nutriționiștii. Există chiar studii și cercetări care asociază unele alimente cu o viață mai scurtă, deoarece sunt adevărate „bombe” în farfurie.

Ce trebuie să știi despre crenvurștii, cârnații și parizerul din Lidl sau Kaufland

De pildă, un hotdog îți reduce speranța de viață cu 36 de minute, arată un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Michigan (SUA), care au analizat impactul a peste 5.800 de alimente asupra longevității. Care este motivul? Nivelul ridicat de sare, grăsimile saturate și conservanții. Pe lista alimentelor nocive sunt, de asemenea, crenvurștii, cârnații și parizerul.

Multe dintre mezelurile din comerț conţin cantităţi impresionante de apă şi grăsime, puțină carne, dar E-uri cât cuprinde, punându-ne sănătatea în pericol, spunea regretatul profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi. Iată o listă a ingredientelor de care ar trebui să ne ferim, potrivit expertului în alimentație.

„Primul lucru la care trebuie să ne uităm este eticheta compoziţională, că nu există etichete nutriţionale care să îţi spună câte glucide, câte lipide, câte proteine conţine produsul. Trebuie să ştim că, pe etichetă, ingredientele sunt trecute în ordinea cantităţilor folosite. Dacă vedem că primul e apă, e evident că acesta este ingredientul care primează. Apoi poţi să vezi pe etichetă că urmează grăsimea şi carnea MDM, adică dezosată mecanic, care conţine resturile care au rămas pe carcase”, relata medicul român.

Din ce sunt făcuți, de fapt

Crenvurştii şi parizerul, de exemplu, conţin cantităţi impresionante de grăsime, până la 40%, şi sunt făcuţi din carne dezosată mecanic, „tocătura din resturi”, cum o numea Gheorghe Mencinicopschi. Potrivit acestuia, în topul mezelurilor care ne pot pune sănătatea în pericol, dacă le mâncăm constant, se află cârnaţii!

Puțină lume știe că ingredientele nesănătoase din mezeluri se regăsesc în clasamentul celor mai toxice alimente, din cauza nivelurilor ridicate de sare și a conservanților de nitriți. Unii oameni de știință au solicitat chiar interzicerea procesării nitraților, pentru că aceștia se transformă în nitrozamine cancerigene (un tip de compus chimic) în stomac.

Mare atenție la sare

Un studiu finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates a demonstrat că sarea consumată în exces este responsabilă pentru trei milioane de decese la nivel global. Deși dă gust mâncării, cauzează hipertensiune arterială, ducând la accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord și insuficiență cardiacă.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O nouă filmare a atacului cu bombă din timpul retragerii trupelor americane din Afganistan contrazice raportul Pentagonului
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
La ce truc recurge Meghan pentru a face bani. Cum pozează în gospodina perfectă
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași: E anormal
Capital.ro
Weekendul de Florii, în București. Străzi Deschise, concerte, târguri, expoziții în perioada 26 - 28 aprilie 2024
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
BANII de PENSIE sunt GATA! Marcel Boloș a CONFIRMAT OFICIAL
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro