Foarte mulți români se dau în vânt după crenvurștii, cârnații și parizerul din Lidl sau Kaufland, fiind alegerea perfectă pentru un mic-dejun frugal. Deși sunt absolut delicioși, asupra sănătății au un impact devastator, avertizează nutriționiștii. Există chiar studii și cercetări care asociază unele alimente cu o viață mai scurtă, deoarece sunt adevărate „bombe” în farfurie.
De pildă, un hotdog îți reduce speranța de viață cu 36 de minute, arată un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Michigan (SUA), care au analizat impactul a peste 5.800 de alimente asupra longevității. Care este motivul? Nivelul ridicat de sare, grăsimile saturate și conservanții. Pe lista alimentelor nocive sunt, de asemenea, crenvurștii, cârnații și parizerul.
Multe dintre mezelurile din comerț conţin cantităţi impresionante de apă şi grăsime, puțină carne, dar E-uri cât cuprinde, punându-ne sănătatea în pericol, spunea regretatul profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi. Iată o listă a ingredientelor de care ar trebui să ne ferim, potrivit expertului în alimentație.
„Primul lucru la care trebuie să ne uităm este eticheta compoziţională, că nu există etichete nutriţionale care să îţi spună câte glucide, câte lipide, câte proteine conţine produsul. Trebuie să ştim că, pe etichetă, ingredientele sunt trecute în ordinea cantităţilor folosite. Dacă vedem că primul e apă, e evident că acesta este ingredientul care primează. Apoi poţi să vezi pe etichetă că urmează grăsimea şi carnea MDM, adică dezosată mecanic, care conţine resturile care au rămas pe carcase”, relata medicul român.
Crenvurştii şi parizerul, de exemplu, conţin cantităţi impresionante de grăsime, până la 40%, şi sunt făcuţi din carne dezosată mecanic, „tocătura din resturi”, cum o numea Gheorghe Mencinicopschi. Potrivit acestuia, în topul mezelurilor care ne pot pune sănătatea în pericol, dacă le mâncăm constant, se află cârnaţii!
Puțină lume știe că ingredientele nesănătoase din mezeluri se regăsesc în clasamentul celor mai toxice alimente, din cauza nivelurilor ridicate de sare și a conservanților de nitriți. Unii oameni de știință au solicitat chiar interzicerea procesării nitraților, pentru că aceștia se transformă în nitrozamine cancerigene (un tip de compus chimic) în stomac.
Un studiu finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates a demonstrat că sarea consumată în exces este responsabilă pentru trei milioane de decese la nivel global. Deși dă gust mâncării, cauzează hipertensiune arterială, ducând la accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord și insuficiență cardiacă.