Când vine vorba despre pește, consensul general la care au ajuns specialiștii este că cel mai potrivit pentru consum este cel în formă proaspătă. Este unul dintre cele mai sănătoase alimente. Mulți consumatori, constrânși de cele mai multe ori de buget, aleg să consume pește la conservă. Află mai jos ce conțin conservele de peşte de la Lidl, Kaufland sau Carrefour.
Cu toții știm că specialiștii din domeniul nutriției recomandă consumul de pește. Acest tip de produs poate furniza organismului uman o mulțime de beneficii. Cu toate acestea, lucrurile stau puțin mai diferit când vine vorba despre consumul de pește sub formă de conservă.
Există unele variante de pește care ar trebui să fie evitate, potrivit specialiștilor, care s-au arătat îngrijorați cu privire la preocupările legate de mediu, durabilitate, toxicitate și altele. Dacă și tu obișnuiești să cumperi conserve de pește de la magazin sau supermarket, data viitoare te vei gândi de două ori înainte să o faci.
Poate că și tu ai fost constrâns de buget să cumperi pește la conservă, în loc de pește proaspăt. Și nu este deloc o rușine. Numai că, data viitoare când cumperi un astfel de produs, ai grijă să fii atent la eticheta sa. Pe exteriorul produsului ți se prezintă compoziția lui. Evită să îl cumperi dacă prezintă E129.
Este vorba despre unul dintre cei mai populari aditivi utilizați în industria alimentară. E129 este cunoscut de specialiști sub denumirea de „Allura Ac”. În rândul organelor competente, a stârnit numeroase controverse, din cauza faptului că poate conduce la agravarea unor afecțiuni medicale deja prezente la consumatori.
Dacă pe eticheta conservei de pește pe care vrei să o achiziționezi de la Lidl, Kaufland sau Carrefour scrie că are în compoziția sa E129, nu o cumpăra. Specialiștii au ajuns la concluzia că acest aditiv poate conduce la agravarea anumitor boli, printre care se numără și astmul și leucemia. În mod deosebit, la copii!
E129 nu este folosit doar în conservele de pește. Aditivul poate fi regăsit și în compoziția mai multor alimente sau băuturi, dintre care amintim prăjituri, lapte, brânză sau chiar condimente. O parte dintre statele UE au interzis utilizarea acestui aditiv în industria alimentară. În România, încă se folosește.
Aditivul E129 este folosit, deseori, împreună cu un colorant. Acest aspect este deosebit de important, fiindcă indică faptul că riscurile sunt mai mari. Maximul acceptat în cazul unui consumator este de 7 mg/kg. În majoritatea cazurilor, doza cu pricina este depășită.