Ce conţin conservele de pate de porc, de fapt? Le cumperi din Kaufland, Lidl sau Carrefour, însă ingredientele nu sunt recomandate

de: Stan Nicu
19 01. 2023

Foarte mulți români apelează cu încredere la pateul la cutie crezând că o felie din acest produs pe pâine înseamnă o masă ușoară. Le cumpărăm din Kaufland, Lidl sau Carrefour, însă ingredientele nu sunt recomandate. InfoCons a studiat mai multe produse de acest fel și a anunțat ce conţin conservele de pate de porc, de fapt?

Românii mănâncă des pate de ficat de porc la conservă. Ce conține, de fapt, acest produs

InfoCons a făcut un studiu pe baza etichetelor produselor tip pate de ficat de porc care se regăsesc pe piața din țara noastră. În total au fost analizate nu mai puțin de 40 de produse.

„Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate cu o felie de pâine, poate puțină margarină și, de ce nu?!  o salată de roșii. Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului ? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri ce conțin foarte multe E-uri, aditivi si coloranți. Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra măcar citiți studiul pentru produsele tip pate de porc”, a declarat Sorin Mierlea – Președinte InfoCons.

Cât ficat de porc conține, de fapt, pateul din magazine

În urma studiului a reieșit că din punct de vedere al procentajului de ficat de porc conținut, acesta se regăsește într-o proporție cuprinsă între 15 și 47% din compoziția produselor analizate.

Ingredientului principal al pateului de ficat de porc din România:

-45% au în compoziție prim ingredient apa,
-37,5% au în compoziție prim ingredient ficatul de porc,
-12,5% au în compoziție prim ingredient slănină,
-5% au în compoziție prim ingredient alt timp de carne.

Alte ingrediente regăsite în compoziția pateului de ficat de porc:

-25% au în compoziție proteină animală din/de porc
-77,5% au în compoziție slănină
-37,5% au în compoziție șorici
-15% au în compoziție proteină animală din porc, slănină și sorici.

Ce aditivi alimentari se regăsesc în pateul de ficat de porc:

În urma studiului făcut de InfoCons pe cele 40 de mărcui de pateu de ficat de porc din România reieste că 72,5% din produse au în compoziție E-uri, adică aditivi alimentari. Numărul de aditivi alimentari variaza între 0 și 6, astfel:

-5% din produse au în compoziție 6 E-uri ;
-7,5% din produse au în compoziție 5 E-uri ;
-5% din produse au în compoziție 4 E-uri ;
-2,5% din produse au în compoziție 3 E-uri ;
-27,5% din produse au în compoziție 2 E-uri ;
-25% din produse au în compoziție 1 aditiv ;
-27,5% din produse nu au în compoziție E-uri.

Ce E-uri conține pateul de ficat de porc:

-96,55% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu (E250)
-31,03% dintre produsele studiate au avut în componență carmina (E120)
-13,79% dintre produsele studiate au avut în componență caragenan (E407)
-13,79% dintre produsele studiate au avut în componență trifosfați de sodiu (E451).

Nu în ultimul rând, cantitatea de grăsimi variază astfel:

-Cantitatea de grăsimi variază între 4.1g și 29.9g.
-Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 1.4g și 10.8g.
-Cantitatea de glucide variază între 1.9g și 9.7g, în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între 0g și 2g.