Ce conţin chiflele de la Lidl, Auchan sau Carrefour. Detaliul care te va convinge să nu le mai cumperi
Doar pentru că ajung pe rafturile supermarketurilor, nu înseamnă că ar trebui cumpărate. Specialiștii au dezvăluit ce conțin chiflele de la Lidl, Auchan, Carrefour și alte magazine din toate colțurile țării. Care este ingredientul de care trebuie să te ferești.
Ce conţin chiflele de la Lidl, Auchan sau Carrefour
De la primul pas făcut într-un magazin și până primim bonul pentru cumpărăturile făcute, suntem înconjurați de tentații. Varietatea este foarte mare, iar prezentarea multor produse ne atrage imediat atenția. Un exemplu bun este raionul cu produse de panificație: de diferite forme, ingrediente, pare că există câte o variantă pentru toate gusturile.
Oricât de bine ar arăta și oricât de gustoase ar fi, trebuie să ținem cont de câteva detalii importante, în momentul în care alegem ce punem în coșul sau căruciorul de cumpărături.
Numeroase studii au avut concluzii îngrijorătoare, dezvăluind că multe tipuri de pâine din comerț conțin substanțe ce pot avea efecte nedorite asupra sănătății organismului uman. O astfel de cercetare a notat că unele produse de panificație din comerț au bromat de potasiu – un compus cu potențial cancerigen ce se adaugă în făina folosită la multe produse de patiserie.
Bromatul de potasiu este în prezent interzis în mai multe state membre ale Uniunii Europene. Este însă încă permis, în ciuda avertismentelor lansate de specialiști, în SUA.
Citește și: Ce conţin conservele de peşte de la Lidl, Kaufland sau Carrefour. Nu le cumpăra dacă scrie asta pe etichetă!
Ce au descoperit specialiștii
Cu câteva luni în urmă, cei de la InfoCons au realizat un studiu ce a vizat pâinea din cele mai mari lanțuri de hipermarketuri din țară.
Raportul întocmit de experții instituției au notat că „peste 50% din sortimentele de pâine feliată care se găsesc pe piaţa românească conţin E-uri. Mai mult, patru dintre produsele de panificaţie studiate conţin un număr de 8 E-uri”. Se precizează că aproximativ o treime din aceste produse nu au avut notate pe etichetă informațiile nutriționale.
Analiza a fost făcută pe produsele de la România Hypermarche, Auchan, Carrefour, Lidl, Frontera Trading, Grewe, Karamolegos Bakery România, Dobrogea Grup, Boromir, Oltina Impex Prod Com, Velrom, Smart Food Solutions și Vel Pitar.
Aditivii alimentari găsiți în cele mai multe sortimente de pâine au fost:
- acidul ascorbic (E300) – descoperit la 60% dintre produsele studiate
- acidul scorbic (E200) – descoperit la 48% dintre produsele studiate
- propionat de calciu (E282) – descoperit la 40% dintre produsele studiate