22 mart. 2024 | 18:26

Ce conțin băuturile energizante din comerț, de fapt. Detaliul de pe etichetă pe care nu l-a citit nimeni

Sănătate
Ce conțin băuturile energizante din comerț, de fapt. Detaliul de pe etichetă pe care nu l-a citit nimeni
Ce conțin băuturile energizante, potrivit specialiștilor. Există un detaliu pe etichetă pe care nimeni nu-l citește.

Deși foarte populare, băuturile energizante vin la pachet cu unele nereguli din cauza ingredientelor pe care le prezintă în compoziție. Mulți români nu acordă atenție etichetei produsului din această categorie. Ce spun specialiștii de la Protecția Consumatorului InfoCons. Ce conțin băuturile energizante.

Ce sunt băuturile energizante

Băuturile energizante au ca scop sporirea energiei, a vigilenței și mărirea puterii de concentrare. Consumatori din toate categoriile de vârstă le beau, astfel încât popularitatea lor este mereu în creștere.

Unii specialiști în domeniul sănătății au averizat că băuturile energizante pot să aibă consecințe negative semnificative asupra organismului uman, ceea ce i-a determinat pe consumatori să pună la îndoială siguranța produselor. Acest fapt este confirmat de un studiu realizat de specialiștii InfoCons.

Băuturile energizante analizate de InfoCons

Băuturile energizante sunt la mare căutare, mai ales în rândul persoanelor tinere. Red Bull, Amin ‘o Energy, Monster, Hell, Rockstar, Burn și Ever-g sunt doar câteva exemple populare de produse din această categorie. Ele, dar nu numai, au fost analizate în cadrul unui nou studiu efectuat de InfoCons.

Amin ‘o Energy, Red Bull, Monster, Hell, Burn, Rockstar, Ever-g, Siti, Kong strong Wild Power, Firebird, Go&Fun, Carrefour, Tiger, Rienergy, Crazywolf, Frugo, Strong Cola, Hemp, Volta și Black Energy sunt brandurile sub care se comercializează băuturile energizante studiate de InfoCons.

Ce conțin băuturile energizante

Mulți români nu citesc etichetele băuturilor energizante pe care le cumpără de la Profi, Mega Image, Lidl sau Penny pentru a verifica ce ingrediente prezintă produsul. Specialiștii InfoCons au descoperit că, pe lângă apă, un prim ingredient în acest caz, băuturile energizante conțin foarte mult zahăr.

Zahărul este al doilea ingredient de bază din băuturile energizante. 66,23% dintre produsele din această categorie ce au fost studiate de specialiști prezintă acest ingredient. InfoCons spune că la 100 ml de produs se folosesc 15 grame de zahăr, o cantitate dăunătoare organismului uman.

Câtă taurină, cafeină și câte E-uri au în componență băuturile energizante

Pe lângă zahăr, băuturile energizante conțin până la 12 E-uri sau aditivi alimentari. Numărul lor variază între 3 și 12, potrivit informațiilor comunicate de inspectorii de la Protecția Consumatorului.

„Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent, situația se prezintă astfel: 100% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330); 89.61% dintre produse au avut în componență dioxid de carbon (E290); 85.71% dintre produsele studiate au avut în componență citrate de sodiu (E331)”, a precizat InfoCons.

Între 0,02 și 200 mg de taurină se folosesc la fiecare 100 ml de băutură energizantă, au mai dezvăluit specialiștii. În ceea ce privește cantitatea de cafeină utilizată în acest scop, aceasta variază între 30 și 48 mg la fiecare 100 ml de produs dintre cele studiate de InfoCons.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Actorul legendar care a fost căsătorit cu cinci femei, dar a fost îndrăgostit toată viața de un bărbat
Click.ro
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander într-un lansator-momâie lăsat de ucraineni în câmp
Digi24
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600 de ani, dar nu a ruginit nici până astăzi
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Pensia lui Isărescu s-a dublat. Venitul guvernatorului BNR, uriaș
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
Se confiscă banii românilor. S-a dat lege pe 10 mai: Direct la pușcărie, indiferent de sumă!
Capital.ro
Horoscop 13-19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Peştii au fericire şi succes, Berbecii renasc şi au dorinţă de libertate
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Modificări la Codul Civil. PENSIE mai mare pentru acești angajați
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro