Ce condimente se pun în cârnaţii de casă. Aşa se făceau pe vremuri

de: Sabina Anastasia
02 12. 2022

Multe gospodine prepară, în această perioadă, cârnați de casă pentru sărbătorile de iarnă. Puține știu, însă, care este secretul real al acestui tip de mezeluri. Află în rândurile de mai jos ce condimente se pun în cârnaţii de casă pentru a ieși gustoși.

Cârnații de casă pentru sărbătorile de iarnă sunt ușor de preparat. De cele mai multe ori, dacă nu ies gustoși, totul are legătură cu tipul și cantitatea de condimente folosite. Cârnații de casă ies perfecți dacă sunt bine condimentați. Bineînțeles, aici intervine gusturile și preferințele fiecărei gospodine în parte.

Ce condimente se pun în cârnaţii de casă

Condimentele utilizate în cârnații de casă pot să difere, în funcție de regiunea de trai. În Transilvania și Banat, de exemplu, bucătăresele nu pun cimbru, enibahar sau coriandru în cârnați. Totuși, indiferent de zona în care locuiești, există o regulă de bază care ar trebui respectată. Nu combina mai mult de două arome, altfel preparatul nu va fi deloc apetisant.

Un alt sfat de care ar trebui să ții cont este să nu folosești mixurile de condimente din comerț. Fiecare gospodină ar trebui să ofere aroma dorită produselor. Rezultatul final trebuie să fie „personalizat”, nu să arate exact ca a vecinului.

Condimentele „secrete” care se pun în cârnații de casă sunt boia și piperul. Este indicat să folosești piper negru proaspăt măcinat acasă. De obicei, se utilizează 3-6 g/piper la 1 kg de carne. Nu te zgârci nici cu boia din comerț, pentru că pachețelele pe care le cumperi sunt, de multe ori, „răsuflate”.

În rândurile de mai jos îți vom explica, pas cu pas, cum trebuie să procedezi pentru a prepara cârnați gustoși de casă.

Rețetă simplă de cârnați de casă

Ingrediente:

  • 2 kg de carne tocată;
  • 1 kg pulpă de porc;
  • 1 kg poală (fleică, burtă) de porc;
  • 36-40 g sare;
  • 6 g piper;
  • 20 g boia de ardei dulce sau iute;
  • 30 g usturoi;
  • 400 ml supă de oase sau apă rece.

Mod de preparare:

  1. Se dă carnea prin mașina de tocat și se condimentează.
  2. Se amestecă compoziția până la încorporarea tuturor ingredientelor.
  3. Se pisează usturoiul fin și se adaugă în compoziție.
  4. Se frământă, din nou, carnea foarte bine, ca toate ingredientele să fie dispuse uniform.
  5. Se lasă carnea la rece peste noapte, iar a doua zi dimineață se frământă din nou.
  6. Se pune carnea în maț și se separă la lungimea și grosimea dorită.
  7. Se lasă cârnații la uscat până la 48 de ore.

După ce cârnații se usucă, poți să îi prăjești sau să îi depozitezi pentru un consum ulterior. Cârnații de casă se pot consuma cu muștar sau alături de brânzeturi și legume. De obicei, românii preferă să îi mănânce cu roșii sau ouă umplute, murătui, tobă, icre sau salate. Bineînțeles, totul depinde de propriile tale preferințe. Poftă bună!