19 oct. 2020 | 12:01

Ce comoară a fost descoperită în România. Era ascunsă într-o comună uitată de mai toți românii

Știri generale
Ce comoară a fost descoperită în România. Era ascunsă într-o comună uitată de mai toți românii
Ce comoară a fost descoperită în România. Era ascunsă într-o comună uitată de mai toți românii

România este o țară plină de mistere. Există locuri magice unde oamenii duc mai departe înfricoșătoarele povești cu strigoi, moroi și iele, iar, dacă ar fi să privim partea materialistă a lucrurilor, în țara noastră există cu certitudine comori ascunse. Curate sau necurate, ies astăzi la iveală, după mii de ani, și ne adâncesc în cunoașterea trecutului.

Descoperire istorică unicat în România: comoara din mlaștină din comuna Lozna

Populațiile dacice din nordul Moldovei au construit un sat lacustru, într-o mlaștină preistorică din comuna Lozna, județul Botoșani, din care nu lipsea un depozit imens de unelte și arme. O parte dintre aceste vestigii misterioase pot fi admirate în vitrinele Muzeului Județean Botoșani.

Comoara a fost găsită sub straturile groase de turbă, în adâncurile mlaștinii. În jurul ei, în ultimii 60 de ani, au fost descoperite numeroase așezări umane, începând cu cele vechi de peste 8.000 de ani, continuând cu sate dacice din diferite secole și culminând cu cele din perioada Evului Mediu intunecat. Cercetările arheologice din anul 1952 au scos la iveală o parte dintre secretele locuitorilor.

Experții au descoperit construcții de lemn, conservate perfect într-un mediu anaerob. În contactul cu aerul, însă, multe dintre ele s-au distrus. Doar oasele de animale, coarnele și unele fragmente ceramice au mai rămas întregi. O altă echipă descoperea, în 1959, o monoxilă, o barcă scobită în trunchi de arbore, care a sfărșit distrusă în contactul cu aerul.

„Cele mai valoroase vestigii sunt construcţiile din lemn, datate pentru perioada secolelor al II-lea î.Hr. şi al III-lea d.Hr. Erau poduri peste mlaştină, încadrate pe baza materialelor ceramice. Platformele erau realizate din buşteni despicaţi şi perforaţi pe margini, astfel încât să fie susţinute prin ţăruşi”, explică muzeografa Adela Kovacs, de la Muzeul Judeţean Botoşani, conform Adevărul.

Elementele din fier descoperite sunt unelte agricole, de dulgherie, dar și unelte folosite de fierari daci

Pe lângă aceste comori, mlaștina ascundea și un depozit de arme și unelte din fier. Acestea au fost descoperite la doi metri sub statul de turbă, în anul 1957.

„În anul 1975, s-a găsit «tezaurul de la Lozna», datat în perioada geto-dacică, pe baza caracteristicilor pieselor. Depozitul de piese din fier a fost descoperit de muncitorii care săpau pentru exploatarea turbei. Echipa de cercetători de la Institutul de Arheologie, formată din Silvia Teodor şi Paul Şadurschi, de la Muzeul Judeţean Botoşani, precizau în raportul publicat în anul 1978 faptul că tezaurul ar fi fost depus într-o ladă din lemn care s-a dezintegrat la contactul cu aerul.

De asemenea, se pare că fiecare piesă ar fi fost învelită în pânză de sac, de asemenea dezintegrată imediat după descoperire. După înlăturarea pieselor, care cu siguranţă au fost mai multe decât cele păstrate, muncitorii au continuat să sape pentru exploatare, iar arheologii nu au mai putut reconstitui locul descoperirii”, a explicat muzeografa Adela Kovacs.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți vor să plece
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro