Ce câștigi din coșmaruri: unii dintre cei mai creativi autori au suferit în somn
Prea puțini oameni de știință înțeleg sursa coșmarurilor, dar din ce în ce mai mulți sunt de acord că vin cu beneficii importante, trecând peste faptul că nu le lasă să te odihnești.
În cazul în care te-ai trezit din somn din cauza unui episod traumatizant pe care l-ai experimentat într-un coșmar, pune repede mâna pe un pix și o hârtie. Unele dintre romanele marcante ale genului horror au fost alimentate de coșmaruri. Frankenstein, Dr. Jelly și Mr. Hyde sau Dracula, sunt doar câteva exemple.
Tot mai multe studii au alimentat în ultimii ani ideea că există o relație între coșmaruri, tendințele creative și nivelul de empatie a celor care le experimentează. În cazul în care te-ai întrebat vreodată ce se petrece în mintea unor autori îndrăgiți ai unor scrieri terifiante, sunt șanse foarte mari ca premisa unei cărți să fi plecat de la un vis groaznic.
Cercetătorii sunt de părere că deși imaginația sau creativitatea nu este neapărat o consecință directă a unor coșmaruri, acele experiențe traumatizante te fac să vezi lucrurile altfel. Ceea ce-ți imaginezi prinde viață altfel în mintea ta prin prisma viselor care te-au marcat. Imaginile pe care le ai în cap sunt mai vii.
În mod normal, coșmarurile sunt doar unul sau două pe an. Dacă experimentezi mai multe decât atât, creativitatea ta este îmbunătățită prin prisma faptului că îți aduci aminte altfel de ele. Experiențele pe care ți le aduci aminte sunt mai vii, pentru că ai avut ocazia să le ”trăiești” în somn mai des.
Dacă tot nu ești convins, ai în vedere câteva rânduri din jurnalul lui Mary Shelly, autoarea lui Frankenstein. ”Când îmi puneam capul pe pernă, nu dormeam, nici puteam să spun că mă gândesc. Imaginația mea, neinvitată, mă poseda, mă ghida, oferindu-mi cadou imagini succesive care mi se trezeau în minte cu o vivacitate cu mult peste pragul reveriei.”, încerca să explice autoarea. În final, visele groaznice pe care ți le amintești oferă momentelor tale de pe parcursul zilei o calitate de vis, forțându-te să gândești în afara tiparelor și să fii creativ.