Ce buget și-a alocat Dominic Fritz pentru a face din Timișoara un oraș „ca-n Germania”. „Cu acest buget punem baza pentru nişte proiecte pe termen lung”

Ce buget și-a alocat Dominic Fritz pentru a face din Timișoara un oraș „ca-n Germania”. „Cu acest buget punem baza pentru nişte proiecte pe termen lung”
Ce buget și-a alocat Dominic Fritz pentru a face din Timișoara un oraș „ca-n Germania”

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a prezentat proiectul de buget al Primăriei Timișoara pentru anul 2021. Proiectul propus de acesta va fi supus dezbaterii în următoarele 30 de zile.

Bugetul pentru dezvoltarea Timișoarei

Majoritatea bănățenilor spun că atunci când se referă la un lucru bine făcut, că este „ca-n Germania”. Primarul Timișoarei susține că intenția lui este de a face lucruri de calitate pentru orașul său. Pentru a face din Timișoara un oraș „ca-n Germania”, primarul german se bazează pe un buget de 1,4 miliarde de lei. 787 de milioane de lei vor fi alocați pentru funcționare, iar restul de 620 de milioane pentru investiții și dezvoltare.

„Vrem ca tot ce facem să fie concentrat pe cetăţean, nu pe administraţie. Considerăm că timişorenii au energie şi capacităţi care trebuie facilitate de primărie. Am lucrat la acest buget pe baza unor principii. Cu acest buget punem baza pentru nişte proiecte pe termen lung care vor defini felul în care se va dezvolta Timişoara în următorii zece ani”, a declarat Dominic Fritz, care speră să atragă o sumă importantă şi din PNRR.

De asemenea, primarul a menționat că a prevăzut o reducere a cheltuielilor de funcționare cu 10 milioane de lei. În acest fel, proiectele comunității se vor finanța mai ușor, iar calitatea serviciilor vor crește.

Accentul se va pune pe tehnologie

Proiectul de buget gândit de Dominic Fritz au în vedere continuarea unor lucrări ce au fost începute de fostul primar, însă nu au fost finalizate. Pentru aceste lucrări, primarul a alocat zeci de milioane de lei.

„Acolo unde sunt contracte semnate trebuie să continuăm investiţiile. Pornim şi proiecte strategice. Pentru toate proiectele mari trebuie să punem baza în acest an, să începem documentaţia. Cei care au făcut lucrări investiţii ştiu că durează ani de zile. Tot ce se va vedea în anii următori trebuie să începem acum. (…) Al treilea lucru este să accesăm fonduri europene. Aceşti bani trebuie absorbiţi până în 2026″, a declarat primarul.

De asemenea, a explicat că în ceea ce privește investițiile, accentul se va pune pe smart city, digitalizare și Timișoara verde. Dominic Fritz are de gând să construiască și un nou spital municipal, cât și începerea lucrării la o nouă maternitate. Se vor face schimbări și în infrastructura școlară.

„Trebuie să avem o nouă atenţie pentru infrastructura şcolară. Vom începe cu construcţia unor noi creşe, unde proiectele sunt deja existente. Prin programul PNRR se vor finanţa creşe, aşa că vom elabora documentaţia pentru patru creşe noi”, a declarat Fritz.