Ce boli poți face în vacanță. Un medic trage semnalul de alarmă: „Pot fi purtătoare ale unor virusuri”

de: Ana Chivu
07 07. 2022

Un medic vine cu un avertisment despre concedii. Expertul de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași a explicat cum trebuie planificată vacanța de vară astfel încât oamenii să își păstreze sănătatea. Cu siguranță sfaturile specialistului te vor scăpa de neplăcerile de care nu ai vrea să ai parte în momentele de relaxare la care ai visat luni bune. Sunt nenumărate boli pe care le poți contracta în vacanță, motiv pentru care trebuie să acorzi atenție locației în care mergi. ,,Fiind sezonul estival este posibil să avem acele boli ale călătorului. Sunt boli specifice unui anumit areal geografic”, a declarat specialistul.

Avertisment despre concedii: sfaturile unui medic pentru toți românii

Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, a venit cu câteva detalii la care oamenii trebuie să fie mai atenți. Românii trebuie să își planifice concediu astfel încât să își păstreze sănătatea.

Cu siguranță nimeni nu vrea să aibă neplăceri tocmai în cele mai dulci săptămâni din an, mai cu seamă când vine vorba despre vacanța din sezonul cald.

Expertul a susținut că sunt o mulțime de boli pe care le putem contracta în perioada de relaxare. Acesta este motivul pentru ca toată lumea să își îndrepte atenția spre destinația aleasă. Una din cele mai frecvente boli este boala călătorului.

”Fiind sezonul estival este posibil să avem acele boli ale călătorului. Sunt boli specifice unui anumit areal geografic. De aceea persoanele care merg, în special, în zonele tropicale și subtropicale trebuie să primească consiliere din partea medicului de familie, din partea medicilor epidemiologi sau infecționiști, să se vaccineze dacă este cazul pentru zona respectivă”, a declarat medicul infecționist Carmen Dorobăț pentru DCMedical.

,,Pot fi purtătoare ale unor virusuri din categoria enterovirusurilor”

Mai exact, boala călătorului este o afecțiune digestivă care se manifestă prin scaune moi și crampe abdominale. Ea apare ca urmare a consumului de alimente sau apă contaminate.

Zonele care sunt mai expuse sunt țările din America Latină, Africa, Orientul Mijlociu, Asia şi unele ţări din Europa. Cetățenii trebuie să știe că nici vacanțele în țară nu sunt lipsite de riscuri.

”La arealul nostru geografic, ATENȚIE la mușcătura de căpușe, ATENȚIE la ceea ce înseamnă baia în piscine care nu sunt supravegheate din punct de vedere epidemiologic pentru că aceste piscine cu atât mai mult lacurile sau iazurile pot fi purtătoare ale unor virusuri din categoria enterovirusurilor, care determină boli grave de tipul meningită și encefalită”, a mai explicat medicul infecționist.